Wikipedia-edit-a-thon-in-Sofia-to-support-media-freedom-and-democratic-commonsВторото издание на Wiki4MediaFreedom edit-a-thon – работилница за допълване и обогатяване на данните за свободата на медиите на онлайн енциклопедията Wikipedia – ще се проведе на 27 ноември, понеделник, в София.

Събитието ще се състои между 9.00 и 17.00 в Центъра за култура и дебат „Червената къща”. Организатори са италианската медийна организация OBC Transeuropa, Асоциацията на европейските журналисти – България, британската организация mySociety, както и Wikimedians of Bulgaria User Group.

Целта на инициативата е да подобри достъпността до знания за свободата на медиите и плурализма в най-голямата отворена енциклопедия в света.

В еднодневния писателски маратон могат да се включат Wikipedia активисти, журналисти, медийни активисти и експерти, студенти, както и всички, имащи интерес да работят заедно, за да подобрят обема и качеството на съдържанието на Wikipedia, посветено на свободата на медиите и теми, свързани с прозрачността.

Освен да обогати данните на онлайн енциклопедията, работилницата насърчава създаването на нови обединения на журналисти, активисти, както и общностите, подкрепящи Wikipedia и достъпа до отворени данни.

Събитието е част от  Wiki4MediaFreedom, инициатива, създадена в рамките на Европейския център за свобода на печата и медиите, допринесла за създаването на десетки качествени материали за свободата на словото в Wikipedia след 2015 г., когато се проведе първото издание на работилницата в Белград.

Създадената информация представлява своеобразна „енциклопедия на медийната свобода”, която предлага обстоен преглед на медийната среда в Централна и Източна Европа, Балканите и страните от Източното партньорство. Ако материалите бяха включени в книга, то към момента тя щеше да е дебела около 400 страници. Всички разработени до момента материали са достъпни на дигиталната платформа Resource Centre for Press and Media Freedom  .

В рамките на събитието, участниците ще имат възможността да се включат в обучение за използване на Wikidata   – база с отворени данни за журналистически разследвания и проекти в областта на отчетността и прозрачността с фокус върху политиката. Базата с данни е вдъхновена от проекта „Всеки политик”, EveryPolitician  , насочен към събиране на достъпни отворени данни за депутати на държавно равнище, осъществен от британската неправителствена организация mySociety  .

Пълната програма на Wiki4MediaFreedom edit-a-thon можете да откриете тук.

Регистрирайте за участие в работилницата и обученията тук. Изисква се добро ниво на владеене на английски език, работния език на събитието.

Организаторите са предвидили обяд и напитки, както и специални изненади за всички участници.

Снимка: Mickey Mystique  / Wikimedia Commons CC BY SA

За повече информация можете да се свържете с Росела Виньола: [email protected].