Включете се в онлайн курс по медийна грамотност и дезинформация

mediaАко сте журналист, студент по журналистика или друга сходна специалност или пък просто искате да повишите медийната си грамотност, тогава безплатният онлайн курс „Медии и дезинформация“ е точно за вас.

Програмата, която е първа по рода си в Централна и Източна Европа, се организира от Факултета по политически науки и международни отношения към Университет „Матей Бел“ (Словакия), Програмата за стратегическа комуникация на институт GLOBSEC (Словакия) и Централноевропейския университет (Унгария).

Участниците се запознават с базови понятия по темата и получават практически насоки как да забелязват и да предотвратят разпространяването на неточна или изфабрикувана информация в интернет. Конкретни примери показват как това явление влияе както на отделни граждани, така и на цели общества. Всяка от трите секции на курса завършва с кратък тест, който помага на участниците да затвърдят наученото.

„Към края на курса би трябвало да имате по-ясна представа за ролята на дезинформацията, невярната информация и разнообразните им форми онлайн и какво влияние биха могли да оказват върху обществото“, пишат организаторите. „Надяваме се също, че ще можете да оценявате онлайн съдържанието по-критично, след като се запознаете с различни техники и инструменти, които ще ви помогнат в ежедневното [ровене в] интернет.“

Подробна информация за курса ще намерите тук.

Какво ново