Отделът за младежта на Съвета на Европа и базираният в Осло Европейски център „Вергеланд“ организират петдневно обучение за младежи на тема справяне с езика на омразата с помощта на алтернативни повествователни техники и форми.

Обучението, което се организира с подкрепата на EEA/Norway Grants, ще се проведе в периода 16-20 октомври тази година на остров Утоя – мястото, където на 22 юли 2011 г. десният екстремист Андерш Брайвик нападна летен лагер и уби 69 души, много от които деца, и рани други 33. В същия ден организирана от Брайвик експлозия в Осло отне живота на осем души и рани 209 други. Днес на остров Утоя функционира изграденият през лятото на 2016 г. възпоменателен център Hegnhuset, в който се провеждат и подобни обучения.

Тренировъчният курс е базиран на наръчника “We Can” („Ние можем“). Той е част от кампанията No Hate Speech Movement, която Съветът на Европа стартира през 2013 г., за да ангажира младите хора в борбата срещу езика на омразата онлайн и офлайн и да подчертае значимостта на човешките права. Курсът е насочен към професионалисти, работещи с младежи, младежи – лидери и обучители.

Краен срок за кандидатстване: 23 август 2017 г.

Подробна информация за курса и начина на кандидатстване ще намерите тук.