M100 Young European Journalists (M100YEJ) е обучение за млади журналисти и редактори в рамките на ежегодната конференция M100 Sanssouci Colloquium в Потсдам, Германия.

Освен че придобиват теоретични и практически познания в областта на журналистиката, участниците се запознават с връстници и съмишленици от различни държави и полагат основите на потенциално бъдещо сътрудничество.

В края на работилницата, която протича на английски език, младите журналисти присъстват на M100 Sanssouci Colloquium. Международната конференция събира на едно място водещи европейски журналисти, коментатори, собственици на медии и обществени фигури.

По време на форума организаторите връчват наградата M100 Media Award. Сред лауреатите през последните няколко години са италианският разследващ журналист Роберто Савиано, придобил световна известност с книгите и статиите си за мафията в родината си, френския сатиричен вестник „Шарли Ебдо“, който стана обект на терористично нападение през януари 2015 г., и руската журналистка и медиен мениджър Наталия Синдеева, която през 2010 г. създава Doshd TV – един от малкото острови на независима журналистика в Русия.

M100YEJ през 2018 г.

През тази година M100YEJ ще се проведе в периода 10-19 септември. Темата на обучението, продиктувана от растящото политическо влияние на Facebook, Twitter, YouTube и други интернет платформи, ще бъде „Журналистиката и политическото образование в социалните мрежи“. Целта на обучението е да бъдат намерени начини за достигане до младите хора онлайн, така че те да могат да придобият по-критично мислене и базови познания за политическите процеси и явления, които влияят върху настоящето и бъдещето им.

Условия за участие в M100YEJ

Обучението е насочено към журналисти на възраст от 18 до 26 години от Европа, страните от Източното партньорство (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна) и Русия.

Желаещите да се включат трябва да попълнят онлайн формуляр. Освен CV и мотивационно писмо, кандидатите трябва да предадат и есе, в което представят своята интерпретация на понятието „политическо образование в социалните мрежи“, описват възможностите и ограниченията за политическо образование в собствената си страна с помощта на конкретен казус или проект, и споделят свои идеи за потенциален проект за политическо образование. Необходимите документи трябва да бъдат изпратени до София Велек на имейл адрес [email protected].

Преминалите успешно пресявката по документи ще бъдат поканени на интервю, което ще се проведе по Skype. След интервютата ще бъдат избрани 25 млади журналисти, които ще могат да се включат в работилницата. Организаторите покриват разходите за транспорт, настаняване и храна.

Краен срок за кандидатстване: 12 юни 2018 г.

Подробна информация за условията за участие в M100YEJ, начина на кандидатстване и носителите на наградата M100 Media Award ще намерите на сайта на M100 Sanssouci Colloquium.