summer-school-2018-e1517321241536През последните години медийният сектор и журналистиката преминават през мащабна трансформация в резултат на промените в икономическата среда, растящата популярност на социалните мрежи и все по-дълбокото навлизане на технологиите в създаването, разпространението и консумацията на новини. Водещи медии опитват да автоматизират отразяването на новини с помощта на роботиката, а алгоритмите, на които се базират Facebook, Twitter и компания, могат да имат сериозни последици за плурализма и демокрацията.

Използването на алгоритми за създаване и куриране на съдържание и автоматизирането на някои журналистически процеси създават както възможности, така и предизвикателства. Именно тези възможности и предизвикателства са във фокуса на седмото лятно училище за журналисти и медийни професионалисти на Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода (CMPF) към Европейския университетски институт (EUI) във Флоренция, Италия.

В рамките на тазгодишното издание на лятното училище, което ще се проведе в периода 11-15 юни, около 25 журналисти и медийни професионалисти от различни страни ще се запознаят с водещите тенденции във функционирането и регулирането на медийния пазар и ще могат да обменят опит и идеи. Програмата включва презентации от утвърдени изследователи и журналисти и дискусии, в които ще бъдат засегнати теми като свобода на словото и плурализма от правна гледна точка, икономика на медиите и устойчивост на журналистиката, медийна грамотност, саморегулация и журналистическа етика. Участниците също така ще научат за криптирането на данни и автоматизирането на създаването и разпространението на информация.

Организаторите предлагат 20 стипендии, които покриват разходи за пътуване до 300 евро, пет нощувки, такса обучение, всички курсови материали, достъп до библиотеката на Европейския университетски институт, обяди и кафе паузи и различни социални мероприятия. Стипендиите са предвидени за изключителни кандидати от 28-те страни членки на ЕС, от потенциални страни членки като Албания, Сърбия и Македония и държавите, които влизат в обхвата на Европейската политика за съседство. От CMPF отбелязват, че неуспешните кандидатури за стипендия няма да бъдат разглеждани за участие в училището на собствени разноски.

Кандидатстването става онлайн. Всеки кандидат трябва да представи автобиография и мотивационно писмо. На по-късен етап кандидатстващите за стипендия ще трябва да изпратят и статия по темата на тазгодишното училище с дължина до две страници.

Работният език на програмата е английски.

Краен срок за кандидатстване: 11 март 2018 г.

Организаторите ще се свържат с одобрените кандидати след 30 март 2018 г.

Подробна информация за лятното училище и начина на кандидатстване ще намерите тук.

Снимка: cmpf