Flag and emblem of the European Union (EU) and Council of Europe against the blue skyСигурно поне веднъж ви се е случвало да попаднете на медиен материал, в който Съветът на ЕС е объркан със Съвета на Европа. Или пък Съдът на ЕС, който заседава в Люксембург, е пратен в Страсбург – седалище на Европейския съд за правата на човека. Никой журналист не е имунизиран срещу подобни грешки, особено когато отскоро се лута в лабиринта на европейските политики, или пък му се налага да замести ресорния колега.

Ето защо ви предлагаме видео обучение за работа с европейските институции, в което журналистите с дългогодишен опит в областта Елица Златева и Ралица Ковачева ще ви въведат в най-важните аспекти от функционирането на органите на ЕС и комуникациите с тях. За ваше улеснение, обучението е разделено на тематични области – от самата същност на институциите до полезни съвети при тяхното отразяване.

Част 1 е посветена на същността и функциите на институциите на ЕС. В следващите месеци предстои да бъде определен съставът на новата Европейска комисия. От видеото можете да си припомните каква е процедурата и може ли Европейският парламент да отхвърли дадена кандидатура за еврокомисар.


От Част 2 можете да научите за процесите, в които България участва като страна-членка. Ще получите отговори на въпросите съществува ли механизъм, който се следва при изработването на Българските позиции в съвета на ЕС и каква е функцията на Съвета по европейски въпроси.


Част 3 е посветена на процедурите и механизмите, засягащи България. Ще разберете как функционира Механизмът за сътрудничество и проверка, въведен за България и Румъния и какви са трите етапа на наказателните процедури.


Част 4 разглежда комуникационните инструменти на ЕС. Какви ресурси предлага аудиовизуалната служба на съюза и как можете да ги използвате. Кога да звъните на говорителите на ЕК и в какви случаи е по-добре да им изпратите имейл с въпросите си.


Част 5 развенчава някои от основните клишета и митове за ЕС, които редовно виждаме възпроизведени в медиите. Често обаче те са неверни и дължащи се на неразбиране на материята, което, от своя страна, създава грешни представи у аидиторията за проблемите, правомощията и дневния ред на общността. Ако не сте сигурни по въпросите за демократичния дефицит, разпределението на парите на европейските данъкоплатци или разходите и работата на т.нар. „еврократи“, можете да научите повече от видеото:

Последната Част 6 е посветена най-често употребяваните изрази в т.нар. „еврожаргон“ като „повече или по-малко Европа“, „Европа на две скорости“ – какво означават те и как да ги направим разбираеми за нашата аудитория?

 

Благодарим на smartigraphs.com за предоставените инфографики, използвани в обучението!

 

Всички видеа са достъпни в рубриката Подкаст на нашия сайт и  в youtube канала на АЕЖ-България, където можете да слушате и нашите седмични радио дискусии по актуални за медиите теми.