DSS-logo-v-400x400-300x206Българска организация Data Science Society организира през януари международно научно състезание, чиято цел е да намери постоянно решение на проблема с манипулацията в новините. Създаването на алгоритъм, който засича къде и каква пропаганда има в даден текст е целта, която са си поставили специалистите от сферата на технологиите. 

В подкрепа на тази инициатива вече са се отзовали някои от най-големите световни университети – Катарският институт за компютърни изследвания и експерти от  Масачузетския технологически институт (MIT), университетите в Шефийлд, Калифорния, Мичиган и Тексас. На местно ниво Data Science Society работят с A Data Pro, които осигуряват данните за работата по казуса, върху които да се тестват решенията.

Екипът на Data Science Society ще търси алгоритми, които да идентифицират манипулативни подходи в представянето на информацията в медиите, или т.нар. пропаганда. Подходът, който организацията е предприела, е насочен към използването на научни методи за изготвяне на алгоритми, които ще “сканират” големи количества текстови данни и анализирайки написаното ще могат да идентифицират статии, които си служат с похвати за манипулиране на общественото мнение. В тази насока ще работят над 200 експерта от цял свят, формирани в екипи, всеки от които ще представи различно решение на проблема. Работата по казуса ще се осъществи в рамките на организирания от Data Science Society Hack the News дейтатон – международен хакатон в периода 21-27 януари, 2019 г. Финалните резултати и победителят ще бъдат представени на официалното закриване на състезанието в София на 29 януари от 19:00 в SofiaLab. Всички с интерес към темата и най-добрите решения са поканени да се присъединят!

Всеки, който се вълнува от инициативата може да подпомогне наградния фонд, който ще бъде набавен отново чрез обществено участие – с кампания по набиране на средства в crowdfunding платформа. Екипът на Data Science Society вярва, че обществената подкрепа и дейно участие в каузи, които засягат всички, е единственото устойчиво решение.

Data Science Society е глобално общество от хора, занимаващи се с т.нар. Data science и вече 4 години прилага експертизата на членовете си в името на различни социални и бизнес каузи. Сред най-значимите постижения на международната организация с над 1800 експерти и ентусиасти са разработването на инструменти за прогнозиране на замърсяването на въздуха в градската среда, както и използването на самообучаващи се алгоритми за идентифициране на фалшиви новини. Мотото на тези инициативи е, че всеки социален проблем може да бъде решен  с помощта на цялото общество и колективните усилия в правилната посока. Всички тези начинания не биха били възможни за общността без подкрепата от компании като WorldQuant, Telelink, Receipt Bank и A Data Pro.