Българската застрахователна компания „Лев инс“ беше отличена с антинаградата за корпоративно “дело шамар” (SLAPP) на годината от Коалицията срещу SLAPP в Европа (CASE). Антинаградата бе обявена на церемония във вторник вечер в Страсбург. “Лев инс” привлече вниманието на журито с рекордното дело за един милион лева, което заведе срещу Mediapool и което наскоро загуби на първа инстанция.

Коалицията, обединяваща над 100 организации от цяла Европа, сред които и Асоциацията на европейските журналисти – България, организира Европейското SLAPP състезание, за да привлече вниманието върху политици и компании, които упражняват съдебен натиск и тормоз над журналисти и активисти. 

“Наградите” се връчват в шест категории: корпорация, политик, държава, абсурдна заплаха, и международен SLAPP ищец на годината, както и награда на публиката: “Побойник на годината”. Журито в първите пет категории тази година бе съставено от петима европейски депутати: Силви Гийом (ПЕС); Владимир Билчик (ЕНП), Еманюел Морел (Левите), Виола фон Кармон (Зелените) и Рамона Стругару (Renew) и представители на гражданския сектор. 

В категорията за корпоративен побойник освен “Лев инс” бяха номинирани и Gaz System (Полша) и Spar (Австрия). 

Призът за политик отиде при италианската министър-председателка Джорджа Мелони; за държава – при Малта, за абсурдна заплаха – Total Energies, а за международен побойник, при швейцарската компания Sakto, която взе и наградата на публиката. 

„Лев инс“ загуби на първа инстанция заведеното от нея дело шамар (SLAPP) срещу Mediapool,  според решение на Софийския градски съд (СГС) от 11 януари 2024 г. 

„Изходът от този казус, макар и на първа инстанция, е важна победа не само за Mediapool, но също за всички медии и журналисти в България, които се борят за качествена журналистика. Но на първо място решението е победа за демократичното право на гражданите да бъдат информирани“, заяви тогава издателят и главен редактор на Mediapool Стояна Георгиева.

Адвокатът по делото и изпълнителен директор на Програма “Достъп до информация” Александър Кашъмов коментира антинаградата така:

Европейското „отличаване“ на Лев инс с публично посочване означава няколко неща: 

1/ Предявеният иск срещу Mediapool е прецедент дори в европейски, а не само в национален мащаб – както с размера си, така и с това, че се търси отговорност на медията там, където е цитиран министър от публичен източник – стенограма от правителствено заседание; 

2/ В България климатът за свобода на словото, а оттук – за публична дискусия по обществено значими проблеми, не е добър. Това ни обрича на корупция и бедност. 

3/ Трябва да се работи в посока по-добра свобода на словото. Това трябва да става както чрез съдебна система, която решава справедливо, така чрез промяна в закона, който позволява SLAPP тормоз над всеки, който говори свободно и критикува. Не на последно място, политиците, държавните служители и големите фирми трябва да проявяват търпимост към критика. Ако не настъпи тази промяна, няма да бъдем нито демократични, нито богати.

АЕЖ използва и това международното “признание”, за да призове отново застрахователната компания да не обжалва решението на съда, който изцяло отхвърли като неоснователен иска ѝ за нанесени вреди.

По повод това дело Асоциацията създаде специален фонд, с който да оказва правна помощ на медии и журналисти, срещу които се водят дела шамари. Сумата от 40 000 лева, необходима на медията, за да организира защита си в това рекордно дело бе събрана само за три дни с помощта на 351 дарители

Подкрепете фонда за правна помощ на медии и журналисти с дарение в следната банкова сметка:

BG41RZBB91551011658021

Титуляр: АЕЖ – България

Или в PayPal/банкова карта

Основание: Фонд за правна помощ

*SLAPP или „стратегически дела срещу публичното участие” се водят срещу журналисти и активисти, с цел оказване на натиск и тормоз, с привидно легитимната цел за защита на накърнени права. Този тип дела се използват за сплашване и заглушаване на критични журналистически публикации и разследвания, както и на гражданска активност.