Асоциацията на европейските журналисти-България е потресена от статията с автор Мартин Карбовски, публикувана от сайта lentata.com, която съдържа още в заглавието си обидна квалификация за 15-годишно дете от Сливен, жертва на убийство. Текстът и колажът към него са гавра с паметта на жертвата и оскърбление за покрусените близки.

Статията е христоматиен пример за обвиняване на жертвата (от англ.victim blaming)и вторична виктимизация. Характерно за тези явления е, че за престъплението се търси вина в поведението на жертвата (среща се най-често при сексуални посегателства, както и при престъпления от омраза), и че чрез медийния материал близките още веднъж преживяват шока от престъплението.

Текстът показва, че авторът е съвсем наясно, че онова, което прави е нередно, но въпреки това си позволява да пише по този начин, със съзнанието, че извършва провокация. Възмутени сме, че някой може да си позволи да трупа популярност за сметка на дете, жертва на престъпление. А освен това да има наглостта да твърди, че именно ограниченията, целящи да предпазят децата и близките на жертвите от медийни злоупотреби, са виновни за случването на подобни трагедии.

Убийството на 15-годишното момиче стана повод и за друга изключително порочна практика, прилагана все по-често от българските медии в случаите на трагични инциденти. За пореден път медии използваха без разрешение снимки от Фейсбук профила на жертвата, както и на ранен по време на инцидента.

За съжаление, е напълно безполезно да цитираме за пореден път ангажимента, записан в Етичния кодекс на българските медии: „Няма да засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление, и ще съобщаваме такива информации със съчувствие и сдържаност“, тъй като някои автори не признават никакви етични кодекси.

Безсилни са и законите, които иначе предвиждат закрила на децата. Това показва, че България следва да намери работещ механизъм, който да защити най-малките не само от физически посегателства, но и от безскрупулни гаври от страна на медиите.