България пада с две места в класацията за свобода на медиите на Freedom House

Според доклада на американската неправителствена организация за свобода на медиите Freedom house за 2011г. България отново остава в групата на държавите с частична свобода. Докладът е публикуван по случай световния ден на свободата на словото 3 май на интернет страницата на неправителствената организация.

В сравнение с 2010г. България губи две места, падайки от 76-то през 2010г. на 78 място през 2011г., заедно с Унгария. Държави като Бенин, Гвиана, Намибия и Източен Тимур се нареждат преди България по равнище на свобода на изрязяване. Като свободни държави от региона на Централна и Източна Европа организацията класифицира Естония, Чехия, Словакия, Литва, Полша, Словения и Латвия, докато критики са отправени към състоянието на медийната среда в Македония, Украйна и Унгария.

Традиционно сред първите места по свобода на медиите са скандинавските държави –Швеция, Финландия, Норвегия. Забелязва се спад на медийната свобода в Южна и Северна Америка, което може да се обясни с арестите и тормоза на журналисти, отразяващи движението „Occupy“. На дъното остават осем страни – Беларус, Куба, Екваториална Гвинея, Еритрея, Иран, Северна Корея, Туркменистан и Узбекистна, където, според анализа на Freedom House, свободни медии на практика не съществуват.

Като цяло обаче, в следствие от драстичния растеж на медийната свобода в страните от Близкия изток и Северна Африка при събитията от Арабската пролет, през 2011 г. световното равнище на свободно изрязяване нараства леко за първи път от осем години насам, отчитат от организацията. Най-позитивно развитие се наблюдава в Египет, Либия и Тунис, докато в Сирия, където размириците продължават, ситуацията се влошава. В същото време, поради цялостен спад в държави, досега класифицирани като свободни, процентът на световното население, живеещо в общества с независима преса, е паднало до най-ниското си равнище за повече от десетилетие – под 15%.

Какво ново