България пада в класацията на Freedom House за свобода на словото

189

47522Българските медии продължават да бъдат частично свободни, показва класацията за 2014 г. на  неправителствена организация Freedom House. Позицията на страната пада до 78-о място  за разлика от миналата година, когато бе класирана на 77-о.

Оценката за свободата на словото в България е 39 точки, като в класацията 0 точки се присъждат на държавите с най-свободни медии, а класиралите се последни по този критерий получават по 100 точки. Свободата на словото у нас е сравнена с тази в страни като Индия, Антигуа, Барбуда, Салвадор, които също са оценени с 39 точки в обновения доклад на  Freedom House.

Свобода на изразяване в медиите е стигнала до най-ниското си равнище за последните 10 години, показват изводите от проучването. Това до известна степен се дължи на насилието над журналисти в Близкия изток. Само един от всеки седмина души от общото население на света живее на място, където медиите са определени като свободни. Много по-голям е делът на хората, които живеят в страни, където медиите не са свободни (44%). Общо 42% са местата по света, където  медиите могат да се нарекат частично свободни.