47522Българските медии продължават да бъдат частично свободни, показва класацията за 2014 г. на  неправителствена организация Freedom House. Позицията на страната пада до 78-о място  за разлика от миналата година, когато бе класирана на 77-о.

Оценката за свободата на словото в България е 39 точки, като в класацията 0 точки се присъждат на държавите с най-свободни медии, а класиралите се последни по този критерий получават по 100 точки. Свободата на словото у нас е сравнена с тази в страни като Индия, Антигуа, Барбуда, Салвадор, които също са оценени с 39 точки в обновения доклад на  Freedom House.

Свобода на изразяване в медиите е стигнала до най-ниското си равнище за последните 10 години, показват изводите от проучването. Това до известна степен се дължи на насилието над журналисти в Близкия изток. Само един от всеки седмина души от общото население на света живее на място, където медиите са определени като свободни. Много по-голям е делът на хората, които живеят в страни, където медиите не са свободни (44%). Общо 42% са местата по света, където  медиите могат да се нарекат частично свободни.