За поредна година България не успя да попадне в категорията на държави със свободни медии в годишната класация на базираната в САЩ неправителствена организация „Фрийдъм хаус“.

Информацията е публикувана в статия на Дневник по повод Световния ден на свободата на словото – 3-ти май. От включените 196 държави България е на 77-о място (миналата година бе на 76-о), като остава в групата на 65 страни с „частична свобода на медиите“. Водещите 65 държави в класацията са свободни, а последните 63 – несвободни.

Страни като Сърбия, Бенин и Намибия са по-добре оценени от „Фрийдъм хаус“. България е с почти нулева промяна на показателите си и дели една позиция с Източен Тимор и Индия, но те са с повече точки по индекса за медийна свобода. На едно място под нас са Черна гора, Монголия и Ботсвана, съобщява още Дневник.

Две източноевропейски страни – Унгария и Украйна, са сред тези, които са претърпели най-значително намаляване на медийната свобода. В групата „Централна и Източна Европа и бившият Съветски съюз“ се намират три от 10-те страни с най-несвободни медии в света – Беларус, Туркменистан и Узбекистан. България вече десетилетие на практика стои на едно място в класацията, коментира радио „Дойче веле“.

Пълният текст на статията : Фрийдъм хаус“: България 10 години тъпче на място в свободата на медиите