Асоциацията на европейските журналисти – България е дълбоко загрижена от опитите за държавни репресии върху издатели на медии, критикуващи властта.

С действията си спрямо собствениците на „Инономедиа”  Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) оставя впечатление за произвол, в който държавен орган е готов да излезе далеч извън правомощията си и разпоредбите на закона, за да накаже неудобни за властимащите медии.

Въпреки че атаката не е директно насочена срещу медийната група Икономедия, а срещу основния ѝ собственик,  може да се допусне, че тя е провокирана от публикации в изданията.

Случващото се ни кара да си припомним твърдението на друг собственик на медия, критична към властта – издателят на вестник „Сега“ Сашо Дончев, който преди време посочи, че главният прокурор Сотир Цацаров го е „посъветвал“ да не рискува хубавия бизнес, който има.

Тъй като предполагаемите институционални действия срещу медии или медийни собственици са предшествани от масирана атака от страна на конкуренцията, изниква логичният въпрос дали държавните институции сами по себе си не са подложени на натиск.

АЕЖ-България предупреждава, че в деликатната ситуация, в която се намира медийната среда в страната, всякакви действия срещу критични към властта медии могат да нанесат тежък удар върху репутацията на България точно преди ротационното председателство на Съвета на ЕС.

АЕЖ-България следи с особено внимание започналите проверки от страна на държавни органи по адрес на журналисти като Виктор Николаев и Анна Цолова, които установиха, че няма разминаване в доходите на въпросните журналисти.

Проверките бяха инициирани по искане на евродепутата Николай Бареков и съпроводени с атака по адрес на въпросните двама журналисти, както от страна на медии, свързвани с депутата Делян Пеевски, така и от страна на висши представители на управляващите.