България изпадна драстично в класацията за свобода на медиите на „Репортери без граници“

239
Анкета за свободата на словото

България изпадна с десет места в световната класация за свобода на медиите на „Репортери без граници“ от 70-то на 80-то място през 2011-2012 г. Така страната се нареди на последно място сред страните членки на ЕС, демонстрирайки еднакви показатели със Сърбия, Чили и Парагвай. От неправителствената организация подчертават, че България не успява да се справи с нарушенията на свободата на словото, основно поради липсата на политическа воля.

„Последната година в България беше белязана с целенасочени атаки и заплахи за живота на журналисти, с което нарастват опасенията за плурализма в печатните медии“, се посочва в годишния доклад на „Репортери без граници“. Още през октомври миналата година от организацията изразиха сериозните си притеснения около влошаването на свободата на медиите в страната. Като конкретни примери те дадоха кампанията в социалните медии срещу журналистката от BTV Миролюба Бенатова във връзка с репортажите й от сблъсъците в Катуница, и взривяването на автомобила на телевизионния водещ Сашо Диков, съвпадащо с визатата на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Начело на класацията на световно равнище остават Финландия и Норвегия, следвани от Естония и Холандия. С това се подчертават огромните различия между различните страни от Стария континент, като на дъното е България, следвана от Гърция и Италия. Унгария изпадна със 17 места до 40-та позиция във връзка с приетия нов безпрецедентен медиен закон, който осигурява на държавните власти директен контрол върху медиите. На последно място по свобода на словото са Туркменистан, Северна Корея и Еритрея.

В класацията на „Репортери без граници“ се наблюдават значителни промени, което се дължи най-вече на събитията в Арабските страни. „Множество медии платиха скъпо за отразяването на демократичните процеси и опозиционните движения. Контролът върху новините и информацията продължи да изкушава властите и да бъде въпрос на оцеляване за тоталитарните и репресивните режими. Последните две години подчертаха също така и ролята на онлайн активистите за създаването и разпространението на новини“, се посочва в доклада.

Според организацията „никога досега информацията не е била толкова тясно свързана с демокрацията и никога журналистите, чрез своите материали, не са раздразвали враговете на свободата на словото до такава степен“. „Никога случаите на цензора и физически атаки срещу жирналисти не са изглеждали толкова многобройни. Уравнението е просто – липсата на потисничество върху гражданските свободи води до потисничество на свободата на медиите. Диктатурите се страхуват от информацията и й налагат забрани, особено когато тя ги затрашава“, коментират още от „Репортери без граници“.

Пълният текст на доклада можете да прочетете тук.

 

 


Анкета за свободата на словото
Анкета за свободата на словото