България изпадна с десет места в световната класация за свобода на медиите на „Репортери без граници“ от 70-то на 80-то място през 2011-2012 г. Така страната се нареди на последно място сред страните членки на ЕС, демонстрирайки еднакви показатели със Сърбия, Чили и Парагвай. От неправителствената организация подчертават, че България не успява да се справи с нарушенията на свободата на словото, основно поради липсата на политическа воля.

„Последната година в България беше белязана с целенасочени атаки и заплахи за живота на журналисти, с което нарастват опасенията за плурализма в печатните медии“, се посочва в годишния доклад на „Репортери без граници“. Още през октомври миналата година от организацията изразиха сериозните си притеснения около влошаването на свободата на медиите в страната. Като конкретни примери те дадоха кампанията в социалните медии срещу журналистката от BTV Миролюба Бенатова във връзка с репортажите й от сблъсъците в Катуница, и взривяването на автомобила на телевизионния водещ Сашо Диков, съвпадащо с визатата на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Начело на класацията на световно равнище остават Финландия и Норвегия, следвани от Естония и Холандия. С това се подчертават огромните различия между различните страни от Стария континент, като на дъното е България, следвана от Гърция и Италия. Унгария изпадна със 17 места до 40-та позиция във връзка с приетия нов безпрецедентен медиен закон, който осигурява на държавните власти директен контрол върху медиите. На последно място по свобода на словото са Туркменистан, Северна Корея и Еритрея.

В класацията на „Репортери без граници“ се наблюдават значителни промени, което се дължи най-вече на събитията в Арабските страни. „Множество медии платиха скъпо за отразяването на демократичните процеси и опозиционните движения. Контролът върху новините и информацията продължи да изкушава властите и да бъде въпрос на оцеляване за тоталитарните и репресивните режими. Последните две години подчертаха също така и ролята на онлайн активистите за създаването и разпространението на новини“, се посочва в доклада.

Според организацията „никога досега информацията не е била толкова тясно свързана с демокрацията и никога журналистите, чрез своите материали, не са раздразвали враговете на свободата на словото до такава степен“. „Никога случаите на цензора и физически атаки срещу жирналисти не са изглеждали толкова многобройни. Уравнението е просто – липсата на потисничество върху гражданските свободи води до потисничество на свободата на медиите. Диктатурите се страхуват от информацията и й налагат забрани, особено когато тя ги затрашава“, коментират още от „Репортери без граници“.

Пълният текст на доклада можете да прочетете тук.