bandeau_EnС нови 6 позиции до 106-то място от общо 180 държави изпадна България в индекса за свобода на медиите за 2015 г. на международната организация „Репортери без граници“. Оценката за българските медии категорично е най-негативна от всички страни членки на ЕС, като дори и Гърция и Унгария, които са обект на сериозни критики по отношение на медийната среда, заемат съответно 91-ва и 65-та позиция.

Като основна причина за продължаващия срив на България и през 2015 г. „Репортери без граници“ определят натиска, упражняван от държавните финансовите регулатори върху медии, отразяващи проблемите на банковата система. „Комисията за финансов надзор на практика се е превърнала в медийна полиция. Налагането на глоби и принуждаването на журналисти да разкриват източниците си на информация ясно разкриват желанието на управляващите да запушат устата на медиите, които си позволяват да посочват проблемите на банковата и регулаторната система“, се посочва в анализа за България. „Репортери без граници“ нееднократно критикуваха в свои позиции (виж тук и тук)  натиска, упражняван от КФН и БНБ върху няколко български медии, сред които Бивол, Капитал, Медиапул и врачанското издание „Зовнюз“.

Припомняме, че през 2013 г. България достигна 100-тното място в класацията за свобода на словото (при 38-мо през 2002 г.) в резултат от многократните случаи на физическо насилие над журналисти по време на протестите срещу кабинета „Орешарски“.

Повече по темата чуйте в дискусията: География на медийната свобода в Румъния, България и Гърция

Индексът на „Репортери без граници“ за 2015 г. отчита цялостен спад в условията за свободно и независимо функциониране на медиите, дори и в Европа, чиито страни по традиция заемат челните позиции в класацията. Сред основните причини за глобалното влошаване на свобода на медиите са кървавите конфликти в Сирия, Украйна, Ирак, Южен Судан и др., в които медиите стават инструмент за информационно война, засилващите се репресии над журналисти и блогъри от страна на паравоенни формирования като Боко Харам, Ислямска държава, наркокартелите в Латинска Америка, полицейското насилие по време на протести, както и продължаващата икономическа криза

Финландия, Норвегия и Дания запазват първите три места в индекса на най-свободните страни по отношение на медиите, следвани от Холандия, Швеция, Нова Зеландия, Австрия, Канада, Ямайка и Естония в топ 10. На дъното са Тюрменистан, Северна Корея и Еритрея.

 

Снимка: Репортери без граници