InPerspective е нов глобален медиен проект, който си поставя за цел да обедини работата на журналисти от цял свят и така да преодолее ограниченията на националните медии. Онлайн списанието стартира през август 2015 г. и в бъдеще ще отразява актуални, социални теми.

Повече от година основателите на списанието работят по тази идея. Първото издание е посветено на темата за миграцията и предоставя материали от Африка, Азия, Европа и Латинска Америка. Те са безплатни за читателите и са достъпни на множество езици, което ще бъде сред отличителните черти на новата медия.

Стани автор или преводач в InPerspective тук.

Разнообразните гледни точки са гаранция за изненадващи журналистически наблюдения и интересно поднесени текстове. Например, сред статиите в първия брой на списанието, е разказ за испанци, избрали да живеят в Румъния, на фона на честите новини за румънци, напускащи страната. Друг любопитен материал съобщава за разцвета на сирийския бизнес в Йордания – малко известна последица от бежанската вълна към страната.

Форматите на публикациите са толкова пъстри, колкото са и техните автори. Списанието обхваща не само материали на журналисти, но също и на артисти- например комикси или пък художествени разкази.

InPerspective постоянно набира нови автори. Журналистите са свободни да изберат сами темите, по които да работят, но е препоръчително да имат пред вид и общата тема, която обединява всеки нов брой (за следващото издание е предвидена темата за ресурсите на планетата). Езикът на журналистическите материали също може да бъде избран свободно от авторите.

На този етап от проекта журналистите не получават заплащане, но осигуряването на финансиране ще бъде една от основните задачи на основателите през следващите месеци. Списанието приема дарения от читатели, а скоро ще стартира и неговата първа краудфъндинг кампания. Въпреки финансовите трудности, съдържанието е безплатно и ще остане такова и в бъдеще.

InPerspective е привлекателна възможност за журналисти, които жалят да достигнат до нова публика, благодарение на разнообразните преводи на техните материали, и също така да бъдат част от една нова глобална мрежа на медийни професионалисти, читатели, преводачи. Повече информация ще намерите тук.