Идеите за регулации на медиите на ниво ЕС и предизвикателствата пред медиите, отразяващи европейски теми, ще бъдат тема на две събития в рамките на международния фестивал на идеите за Европа, който ще се проведе между 8 и 16 април в София.

На 9 април от 18.00 часа гост на Центъра за култура и дебат „Червената къща” ще бъде чешкият журналист и писател Даниел Кайзер, журналист, работил за чешката секция на BBС и вестник „Лидове новини“. В момента Кайзер е политически коментатор на седмичното списание „Ехо24″ и автор на политическа биография на Вацлав Хавел. Темата на лекцията  му е “Свободата на изразяване в Централна и Източна Европа: между олигархията у дома и битката с „фалшивите новини“ в Брюксел”.  След нея Ирина Недева, председател на Асоциация на европейските журналисти-България, проф. Нели Огнянова, експерт по медийно право и Андрей Тагарев, софтуерен инженер в Онтотекст, компанията разработила система за откриване на фалшиви новини, ще дискутират дали Брюксел може да регулира свободата на словото в Европа. Модератор на дискусията е Полина Паунова, журналист от „Свободна Европа”. Можете да се регистрирате за събитието тук.

На 16 април медийната тема отново ще бъде на фокус, като за бъдещето на медиите в Европа,натиска на чуждите влияния, дезинформацията и социалните мрежи, ще говори  Кристоф Леклерк – основател на медийната мрежа Euractiv. Лекцията ще се проведе на английски език без предвиден превод от 18.00 часа в Червената къща, като входът е свободен с предварителна регистрация на следния адрес.

Фестивалът на идеите за Европа е единствена по рода си инициатива, която ще събере в София популярни европейски и български имена от сферите на културата, политиката, философията, журналистиката и активизма, за да представят и дискутират своите визии на развитието на Европейския съюз.  Пълната програма на фестивала, който се провежда с подкрепата на Европейския парламент, можете да откриете на страницата на „Червената къща”.