Близо седмица остава до крайния срок за попълване на анкетата за свободата на словото, която Асоциацията на европейските журналисти – България провежда от 2011 г. насам. Ако вие сте журналист или медиен експерт, споделете личните си наблюдения и попълнете анкетата на АЕЖ до 5 юни 2022 г.

Въпросникът изследва формите на натиск, автоцензурата и актуалните проблеми в медийната среда. Тази година ще бъдат наблюдавани и ефектите, които оставят върху журналистите: пандемията, военният конфликт в Украйна, дезинформацията. Специален фокус в анкетата са съдебните дела срещу журналисти, т. нар. стратегически съдебни дела срещу публично участие (SLAPP).

По традиция изследването започва на 3 май, когато професионалната журналистическа общност по целия свят отбелязва Световния ден на свободата на печата. Анкетата ще бъде отворена за попълване в продължение на един месец – до 5 юни 2022 г.

Резултатите от последните анкети можете да видите тук: 2011, 2013, 2015, 2017, 2020. АЕЖ-България гарантира анонимността на мненията и оценките в изследването, чиито резултати ще бъдат огласени в доклад през есента. Събраната информация ще се използва само в обобщен вид, а попълването на въпросника отнема 20 минути. Събирането и обработката на данните се прави съвместно с агенцията за социални проучвания Алфа Рисърч.

В последното проучване през 2020 г. се включиха 204 журналисти и медийни експерти от България. Тогава бе отчетена притеснителна тенденция държавни институции да отказват да предоставят информация, да демонстрират различно, пренебрежително или арогантно отношение към критични медии. Над 80% от анкетираните преди две години журналисти заявиха, че са били обект на подобно отношение „често“ или „понякога“. Бяха регистрирани и високи нива на външен натиск от политически лица върху медиите. Автоцензурата и самоограниченията, които си налагат журналистите в ежедневната си работа бяха определени като тревожна, неписана норма. Почти всеки втори български журналист през 2020 г. даде оценки за свободата на словото в България „лоша“ и „много лоша, а „отлична“ – едва 3%.

Каним всички действащи журналисти да се включват в попълването на въпросника, за да имаме възможно най-представителните резултати за свободата на изразяване и състоянието на журналистическата професия в България.

Анкетата се реализира с финансовата подкрепа на Посолството на Кралство Нидерландия в България. Цялата отговорност за съдържанието на анкетата, обработването и представянето на резултатите е на АЕЖ-България и по никакъв начин не може да се приема, че отразява гледната точка на финансиращата организация.