Днес Българското национално радио стартира новия си проект – интернет радиото бин@p. Медийната платформа ще има 2 пъти по 3 часа видео блог „на живо” и стрийминг в 7 денонощни музикални канала, в които ще има ротация на всички музикални жанрове.

БИН@Р е кросмедия от нов тип. „Интернет радиото дава възможност на аудиторията си да излезе от матрицата на очакваното, като  слушателят става и зрител, участник в социална мрежа. Той може сам да програмира своето участие и да изгражда „своето” радио чрез блог от възможности, които му предлага новият продукт.  БИН@Р е гранична сфера между технологиите и езиковите средства на радиото, телевизията и социалните мрежи. Той ще провокира на младите, към които е ориентирана основната част от програмните линии”, смятат създателите на платформата.

Публиката ще може сама да надгражда  съдържание,  да създава плейлисти, или  да  чуе харесвано предаване в  избрано  време.

„Не се боим да експериментираме. Независимо от недостига на средства намираме начин да изпълняваме приоритетите си като обществена медия. Активно работим върху привличането на аудитория от всички възрасти”, обяснява генералният директор на БНР Валерий Тодоров.  По думите му, програмата на бин@p ще бъде  адресирана не само към  младежката аудитория, но и към всички активни хора, които избират езика на интернет.

Седемте денонощни музикални канала на бин@p чрез възможностите за ротация предлагат всички жанрове от фондовете на БНР, включително  инди-поп, етно, уърлд, чилаут. Радиото стартира с програма от разнообразни предавания, ориентирани към интересите на активните млади хора. Тематично те  ще следват модерния начин на живот и интереси – екология, пътешествия, познавателни игри, гражданска активност, алтернативни форми на изкуство.

„Ние сме в началото, но процесът е необратим. Радиото влезе без съмнения и колебания в новата цифрова и технологична ера. Вярваме, че интернет не е краят на класическите медии, а носител на една нова трансформация, която отваря все още непозната перспектива. Бин@p ще търси и разглежда проблемите на младите и ще бъде адекватно и съпричастно на тяхната среда”, коментира Паулиана Новакова, директор на дирекция „Интернет и цифрови програми” на БНР.

Лицата на бин@p ще бъдат видими в рамките на 6-те часа видео излъчване, като всяко предаване разполага със свой собствен сайт. На адреса в интернет binar.bg аудиторията ще може да открие видео продукти и анимация, както и галерии с интересни културни колекции и проекти. Създателите на инициативата споделят още, че готвят и мобилна версия на интернет платформата.