Онлайн конкурс за журналисти, студенти и блогъри на теми  свързани с водата започна тази седмица. TH!NK5 Water е  инициатива на Европейския журналистически център (European  Journalism Centre) и е вдъхновена от Световния ден  на водата – 22  март.

Идеята е да се използва специална интернет платформа, за да се  споделят различни мисли за водните ресурси и всичко свързано  с тях. Участниците трябва да се регистрират, а след това да  публикуват своя първи постинг. Конкурсът TH!NK5 ще  продължи до 22 март тази година.

Ще бъдат избрани 20 победители, които ще получат финансова подкрепа от Европейската комисия за журналистическо пътуване до Лисабон през април тази година. Задачата им ще бъде да отразят местните проблеми свързани с водата. Отличените участници могат да бъдат граждани на 27-те страни членки на ЕС, както и на Хърватска, Македония, Турция, Исландия, Албания, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Сърбия и Косово. Пътуванията на още четирима блогъри, които не са представители на нито една от тези държави, ще бъдат финансирани от Европейския журналистически център.