Блогърът Магдалина Генова* разказва  за шестия форум на медиите от Югоизточна Европа – SEEMF 2012

В държави с трудна медийна среда и недостиг на демокрация новите медии, блоговете и социалните мрежи все по-често се превръщат в компенсиращ механизъм. Не рядко възприемани и като конкуренция на традиционните печатни и електронни медии, в много страни от Източна и Югоизточна Европа, Северна Африка, Близкия Изток, Южна Америка и т.н,  блоговете и гражданските медии играят по-различна роля – те допълват липсите от информация, анализите и обективното мнение по теми, които са се превърнали в неудобни за масовите медии.

Това е един от изводите от 6-тата годишна среща на SEEMO – Организация на медиите от Югоизточна Европа, която се състоя на 22 и 23 октомври 2012 година в Будва, Черна Гора. Водещата тема на форума беше „Журнализъм, нови медии и социални мрежи”, като целта беше да се очертаят предизвикателствата пред журналистиката в ерата на нови медии, нови платформи и все по-малки тиражи на печатните издания. Форумът беше посетен от над 260 участници от 20 страни, включително и от България, като панелите бяха изключително фокусирани върху новите медии, интернет, приложенията за мобилни телефони, гражданското участие за борба с корупцията, блоговете, блогърите и тяхното място спрямо журналистите, медийните пазари и социалните мрежи – Фейсбук и Туитър. В панелните дискусии освен водещи журналисти от различни държави от региона участваха и университетски преподаватели – професор Томас Бауер от Виенския Университет и Дениз Байркдар от университета „Кадир Хаз” в Истанбул, както и блогъри от Сърбия и България – Магдалина Генова и Иван Бедров, представители на граждански медии от Унгария, Хърватия и други, както и представители на информационни агенции, НАТО и ОССЕ.

Макар и проблемите на журналистиката в съвременната информационна среда да бяха разгледани под различни ъгли, се откроиха доста общи регионални проблеми – в голяма част от държавите в Югоизточна Европа и бившето социалистическо пространство съществуват проблеми със свободата на словото и независимостта на медиите. Всяка държава има своя собствена специфика, като правителствен, политически или друг  контрол се осъществява по различен начин – пряко или непряко, а лостовете за натиск варират от концентрация на собствеността до директно държавно финансиране.

Така обща тема за държавите в региона е корупцията, като участници в панела Сърбия и Черна Гора потвърдиха нуждата от сътрудничество между медии и граждани под различна форма за ограничаването й, особено във високите нива на властта.

В заключение на изказаните мнения от научните среди, традиционните медии и новите медии се очерта и тезата, че новите медии допринасят за запазването на демокрацията, като подобряват качеството и бързината на комуникацията, упражняват граждански контрол и допълват разнообразието от мнения и гласове в публичното пространство, но за момента не могат да заменят професионалната журналистика. Медиите обаче, като платформи за журналистика, възприемат все по-смесени модели – традиционни и нови, като за съществуването на независими медии в трудна среда тепърва трябва да бъдат установени работещи бизнес модели.

По време на форума бяха връчени и специални награди – за изключително постижения в разследващата журналистика на Блаж Згага и Матей Шурц за трилогията им „В името на държавата”, която изважда наяве участието на държавата (Словения) в търговията с оръжие и нарушаването на ембаргото по време на юго-войните. Специална награда получи и Телнис Скуки от Албания.

След като този текст беше написан, излезе становище на SEEMO, осъждащо 2 случая, вероятно свързани, на атаки с коктейли Молотов над сръбски журналисти в Белград – над Драмир Драгич, директор на ежедневника Informer на 16 октомври и над Биляна Вуйович, водеща в телевизионния канал Kopernikus на 23 октомври.

*Магдалина Генова е един от изявените български блогъри, най-известният й сайт е: „Блогът на нервната акула. Океан от нерви, политика и халтура”