Съдът в Минск осъди бившия главен редактор на Telegram канала Nexta Роман Протасевич на 8 години затвор. 27-годишният Протасевич ще остане под домашен арест, докато присъдата влезе в сила.

Междувременно основателят на Nexta Степан Путило бе осъден на 20 години затвор, а бившият главен редактор на Telegram канала Ян Рудик – на 19 години. Те се намират в чужбина и са осъдени задочно.

Делото „Nexta“ започна през февруари 2023 г. Тримата подсъдими бяха обвинени в извършването на повече от 1500 престъпления, включително публикуване на статии с цел организиране на масови безредици, призиви за санкции срещу Беларус, създаване или ръководене на екстремистка група, както и заговор с цел извършване на държавен преврат.

Според обвинението през май-септември 2020 г. Протасевич е бил главен редактор на канала Nexta, който широко отразяваше протестите в Беларус след президентските избори през август същата година. През октомври 2020 г. Протасевич се премества от Варшава във Вилнюс.

Журналистът бе задържан задържан в Минск на 23 май 2021 г., когато беларуските ръководители на полети принуждават самолета на Ryanair от Атина за Вилнюс да кацне в Минск заради „бомбена заплаха“. По-късно разследване на Международната организация за гражданска авиация (ICAO) установява, че съобщението за бомба е било фалшиво и е било съобщено на екипажа по нареждане на високопоставени държавни служители от Беларус. Протасевич е в самолета със своята приятелка – руската гражданка София Сапега, която също е задържана. През май 2022 г. съд в Беларус я осъди на шест години затвор за „подбуждане на омраза“ и отправяне на заплахи срещу полицейски служител. През април тази година Беларус стартира процедура за екстрадиция на 24-годишната Сапега в Русия.

На 5 юни 2022 г. Европейският съюз наложи санкции срещу беларуските авиокомпании, на които е забранено да използват въздушното пространство и летищата на ЕС. Съветът на ЕС също така призова европейските авиокомпании да избягват полети над територията на Беларус. По-късно към санкциите срещу Минск във връзка с този инцидент се присъединиха и други държави.