fellowship-photoДо 12 март 2018 г. е отворено кандидатстването за Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN).

Програмата дава възможност на журналисти от региона да отразят в дълбочина значими истории според най-високите професионални стандарти, възползвайки се от подкрепата на международни редактори и бюджет за реализация на материалите.

Всяка година десетима журналисти биват избрани след отворен конкурс, за да разработят своята идея за задълбочен анализ или разследване по тема с регионално или европейско значение.

Темата за 2018 г. е „Истина”.

Поканени да кандидатстват за стипендиите са опитни журналисти от Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Косово, Македония, Черна гора, Румъния и Сърбия. Владеенето на английски език е задължително.

Желаещите да кандидатстват могат да свалят насоките за кандидатстване от интернет страницата на програмата, организирана от Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN).

Десетимата финалисти ще бъдат избрани от независимо жури. Освен, че ще получат възнаграждение в размер на 2000 евро и допълнителни 2000 евро за пътни и други разходи, те могат да се възползват и от постоянна менторска подкрепа и участие в международни семинари.

Разработените материали ще бъдат публикувани от BIRN, както и от популярни регионални и международни медии. В края на програмата журито на конкурса ще селектира най-добрите три теми, които ще получат допълнителни финансови награди.

Ако имате допълнителни въпроси, пишете на [email protected].

 

*Победителите в програмата за отлични постижения в журналистиката през 2017 г. Снимка: BIRN