Балканската стипендия на разследващи репортажи за 2019 е на тема „Свобода“

370

apply-for-this-yearЗнаете ли интересна история, която само чака да бъде разказана? Искате ли да подобрите уменията си като журналист, да работите в международна среда и по най-високи журналистически критерии? Искате ли да разработите задълбочено тема, за която все не остава време?

Ако отговорът на някой от тези въпроси е да, сега имате чудесна възможност да го направите, като кандидатствате за Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката на Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN).

“Свобода” е темата тази година, в която кандидатите за стипендията могат да впишат предложенията си за журналистическо проучване. Ако вече имате история, която искате да разработите задълбочено, можете да използвате темата като рамка за кандидатурата си. А ако все още търсите дадена история, темата може да помогне, като ви накара да зададете правилните въпроси.

Крайният срок за каниддатстване е 6 март. За стипендиите могат да участват опитни журналисти от Албания, Босна и Херцеговина, България, Румъния, Хърватия, Гърция, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия.

Десетимата избрани журналисти ще получат финансово възнаграждение в размер на 2000 евро и ще разполагат с бюджет до 2000 евро за покриване на разходите им за пътуване, достъп до информация, превод и т.н., необходими за осъществяване на репортажите. Освен това, те ще получат активна редакторска и менторска подкрепа и ще участват в международни журналистически семинари. Материалите, създадени в рамките на програмата, ще бъдат публикувани във водещи регионални и международни издания. Най-добрите три материала, избрани от международно жури, ще получат парични награди в размер на 4000, 3000 и 1000 евро.

Процесът на кандидатстване за стипендиите ще бъде затворен на 6 март 2019 г. Можете да откриете формуляра за кандидатстване, насоки и полезни съвети, както и материалите, създадени от стипендианти през изминалите години, на интернет страницата на програмата.