Правителството на албанския премиер Еди Рама внесе законопроект, налагащ драстичен контрол върху онлайн медиите. Предложението е посрещнато с критики, както от международната общност, така и от журналистическите асоциации в Албания. 

Представяме ви становището на албанската секция на АЕЖ:

“Албанската секция на Асоциацията на европейските журналисти изразява дълбока загриженост, че предложеният нов закон за регистрация на онлайн медиите е пряка атака върху тяхната свобода. Присъединяваме се към становището на 15 други асоциации и това на представителя на ОССЕ за свободата на медиите, че този проект има сериозни дефекти, които пряко засягат свободата на онлайн медиите.

Така нареченият законопроект за фалшиви новини, чиято заявена цел е да спре разпространението на фалшиви новини, детска порнография и новини, които представляват риск за националната сигурност, всъщност създава прекомерни правомощия за правителството на премиера Еди Рама. Законодателството застрашава основните права на албанското общество и се отхвърля енергично от медийната общественост и асоциациите, които защитават свободата на словото.

15 асоциации на журналисти остро критикуват този нов проект, който все още не е гласуван от парламента. Те го определят като голям риск за свободата на медиите, който освен това не успява да предостави работещи решения на въпроси, свързани с фалшиви новини, пропагандата, речта на омразата и дезинформацията.

Законът е критикуван и от представители на Европейския съюз и ОССЕ, които призовават за по-малко категорични и не толкова широкообхватни подходи. Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа заяви, че предложената строга регулация на онлайн медиите не е в съответствие със стандартите на Съвета на Европа, така че е необходимо да се приемат други политики по отношение на онлайн и офлайн медиите.

Представителят на ОССЕ в Тирана, отговарящ за медиите, Ирина Раду посочи, че много хора предпочитат онлайн медиите, тъй като са по-евтини и подлежат на по-слаб контрол. По-рано представителят на ОССЕ за свобода на медиите Харлем Дезир призова за преразглеждане на законопроекта, предложен от правителството.

Ние също така приветстваме коментара на престижния вестник „Ню Йорк Таймс“, който се застъпи за преосмисляне на този законопроект поради вероятното му вредно въздействие върху свободата на медиите онлайн.

Законът беше изготвен без първоначални консултации с журналистически сдружения и беше пазен в тайна до преди няколко седмици. Законът предоставя на AMA (Албанската медийна аудио-визуална агенция) власт да глобява онлайн медии въз основа на предложения на трети страни, да разпорежда затварянето на интернет портали, без необходимите законови гаранции или да налага глоби до 8 милиона леки (около 6500 евро). Той дори дава правомощия на институция, чийто ръководител се избира от политическите партии, да ограничва достъпа до онлайн медии, при постъпване на жалба от трета страна, което значително увеличава цензурата и риска от автоцензура в медиите.

Предложението за налагане на 20% данък върху онлайн медиите и 6% данък върху телевизиите демонстрира враждебното отношение на управляващите към сектора. Според официалните данни телевизиите имат най-високите годишни приходи от всички видове медии, но все пак те трябва да се облагат по-леко.

АЕЖ Албания настоява, че саморегулацията е най-доброто решение за албанските медии, тъй като всяка политическа намеса нарушава тяхната независимост и има отрицателно въздействие върху демокрацията на страната.

Поради тази причина асоциацията призовава депутатите да не гласуват тази законова инициатива, а вместо това правителството я оттегли. Приемането й би нанесло дългосрочна вреда на свободата на медиите и да възпрепятства напредъка на Албания към интеграция в ЕС”.