AEJАЕЖ – Франция решително осъжда обвиненията, предявени от прокуратурата в Люксембург срещу френския журналист Едуард Перин във връзка с разкриването на скандала Luxleaks.

Едуард Перин, който работи с продуцентската TV компанията Premières Lignes, е обвинен в „кражба, нарушаване на професионалната тайна, нарушаване на търговската тайна, пране на пари и достъп чрез измама до системата за автоматична обработка на данни“ за това, че той просто вършеше своята журналистическа работа.

Неговото разследване, озаглавено „Данъчният рай и тайните на големите компании“, бе излъчено от френската национална телевизия France 2 и наградено с наградата “Louise Weiss” от френската секция на Асоциацията на европейските журналисти.

Перин разкри, заедно с разследванията на Международния консорциум на разследващите журналисти, обичайните практики за укриване на данъци и данъчни злоупотреби, които в момента са предмет на преценка и от специална комисия на Европейския парламент. АЕЖ – Франция е особено загрижена, че въпреки съществуващите европейски и международни стандарти относно правото на информация и свободата на словото, Едуард Перин и източниците му са разследвани за криминални деяния по тъжба на Price Waterhouse Coopers – компанията, чиято дейност излиза на светло в резултат от разследването на Перин.

Обвиненията срещу Перин (а и срещу бивши служители на Price Waterhouse Coopers) за кражба на секретни документи са ясна индикация за опит да се контролира, а дори и забрани, дейността на журналисти и “whistlеblowers”. Колко ли скандални факти ще останат неразкрити без тяхната жизненоважна за демокрацията дейност?

Предложената европейската директива за търговските тайни, която е в процес на обсъждане, трябва стриктно да гарантира свободата на информация.

АЕЖ – Франция приканва люксембургското правителство и съдии, както и Европейската комисия, Европейският парламент и Европейският съвет, да защитят правото да информира както на нашия колега, така и на всеки журналист, когато става въпрос за въпроси, свързани с обществения интерес.