Асоциацията на европейските журналисти-България изразява тревогата и сериозните си опасения за пореден опит за сплашване на журналист чрез съдебно дело. Срещу нашата колежка и член на АЕЖ-България, Мариета Димитрова, собственик на информационния сайт – www.blagoevgrad-news.com е заведено дело за клевета от кмета на Благоевград Атанас Камбитов за неимуществени щети на стойност 100 000 лв. Делото е за статията й от 08/05/2015 год. , озаглавена „Кметът Камбитов – фалит или елит“, в което тя излага резултатите от близо тримесечно проучване.

Припомняме, че и друг член на АЕЖ-България е подсъдим заради разследванията си.  Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев съди за клевета журналиста от в. „Капитал“ Росен Босев. Той е внесъл иск до Софийския районен съд „за присъждане на обезщетение за претърпени неимуществени вреди“. Претендираното обезщетение е за 20 000 лева. В иска, внесен в средата на юли, Стоян Мавродиев твърди, че се чувства „напрегнат, тревожен“, а причина за това според него са статии на Росен Босев в „Капитал“ и негови интервюта в други медии, които датират от средата на януари.

АЕЖ-България наблюдава с тревога засилващата се в последно време тенденция за употребата на жалби за клевети от страна на властимащи като форма за оказване на натиск срещу журналисти. Това показват и данните от последното проучване за свободата на словото у нас*, осъществено от АЕЖ-България през изминалите месеци.
Същевременно,  изразяваме нашата  увереност в обективеността и безпристрастността на българското правораздаване като сме убедени, че то не би допуснало да бъде използвано за ограничаване свободата на словото и сплашване на журналисти чрез финансови санкции.

Асоциацията на европейските журналисти-България ще продължава да следи развитието и на двата конкретни случая и ще реагира при всяко съмнение за неправомерно ограничаване на свободата на словото.“

*Резултатите от проучването ще бъдат представени на 9-ти октомври в Червената къща, София, от 10.00 ч.