aejАсоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ-България) протестира срещу директния и неприкрит политически натиск, упражнен от лидера на партия “Атака” и коалиционен партньор в управлението Волен Сидеров в ефира на Българската национална телевизия.

Поканен за гост в предаването “Още от деня” на БНТ 1, Сидеров си позволява крайно неприемливи оценки за личността на журналиста от същата телевизия Горан Благоев.

Освен квалификациите, Сидеров задава въпроса дали Горан Благоев все още е водещ на предаването “Вяра и общество” и завършва с реторичното “Сериозно ли?”. Маскиран като въпрос, това е очевиден призив за отстраняване на журналиста. Особено притеснително е, че всичко това се случва не само абсолютно неприкрито – доказателство за арогантността и чувството за безнаказаност на депутата, но и в предаване, водено от лице, заемащо ръководна длъжност в БНТ1. С други думи, политикът се опитва да влияе на ръководител да предприеме действия спрямо свой подчинен журналист.

За съжаление, реакцията на програмния директор на БНТ1 и водещ на предаването не е адекватна за подобна ситуация. Кошлуков би могъл не само да обърне внимание на партийния лидер да не говори за лице, което не присъства, но и да защити твърдо колегите си от опита за политически натиск.

Като имаме предвид че отношенията между бившия журналист и настоящ политик Волен Сидеров и бившия политик и настоящ журналист Емил Кошлуков имат дълга предистория – Кошлуков дори е работил и в партийната телевизия на “Атака” – не е никак ясно на каква основа се води разговорът между двамата, преминаващ от “вие” на “ти” и обратното.

Цялата ситуация освен горчив привкус поражда въпросителни за конфликт на интереси при съвместяването на позициите на програмен директор на БНТ1 и водещ на предаване и за пореден път показва колко уязвими са журналистите в България на политически натиск. Последният факт нееднократно е бил демонстриран от проучванията на АЕЖ за свободата на словото в България.

Не на последно място, случаят напомня за поведението на коалиционния партньор на Сидеров, вицепремиера Валери Симеонов в студиото на Нова телевизия. Въпреки възмущението, което предизвика, Симеонов продължава да заема поста вицепремиер в правителството на Бойко Борисов.

АЕЖ – България призовава журналистите за твърдо отношение спрямо политици, позволяващи си натиск върху представители на медиите. В никакъв случай подобни лица не бива да се радват на медиен комфорт. Припомняме, че Волен Сидеров е осъждан заради хулигански прояви и не би трябвало да му се разрешава подобно поведение в телевизионни студиа.