Българските власти трябва да предприемат незабавни и безкомпромисни действия във връзка с продължаващите заплахи и тормоз, на които са подложени разследващите журналисти от екипа на BIRD.bg. Последният инцидент е от сутринта на 28 декември, когато журналистът от BIRD Димитър Стоянов открива служебния автомобил на медията с четири срязани гуми. 

Автомобилът е бил паркиран правилно, на обичайното си място, което предизвиква сериозни опасения, че това е предупреждение, свързано с журналистическата работа на екипа на BIRD, известен с неудобните си за властимащите разкрития. 

Във връзка с инцидента е подаден сигнал в столичното Пето РПУ. Призоваваме властите да разследват случая максимално бързо и сериозно и да възприемат системен подход спрямо посегателствата над BIRD,  тъй като това далеч не е първата заплаха срещу медията и по-конкретно срещу Димитър Стоянов. 

През последните дни той е подложен на дискредитираща кампания в таблоидни медии, близки до властта, а към момента, както АЕЖ предупреди, срещу BIRD.bg и Стоянов се водят няколко дела, имащи характеристики на съдебен тормоз, или т.нар. SLAPP (стратегически дела срещу публичното участие).