Асоциацията на европейските журналисти – България представя “Езикът на омразата – не просто думи”. Наръчникът разглежда сложните въпроси за границата между свободата на изразяване и езика на омразата. Той предлага дефиниция на омразната реч и на отликите между нея, обидата и клеветата. Насоките за журналисти са изготвени от екип, включващ опитни журналисти от екипа на АЕЖ, юрист и психолог. 

В помагалото се разглежда какви са причините и какви биха могли да бъдат последствията от използването на езика на омразата, както и към кои групи най-често е насочен той в българското общество. 

Изданието е създадено в рамките на съвместна инициатива между Асоциацията на европейските журналисти и организациите Ресурсен център Билитис, Фондация ГЛАС и Организация на евреите в България „Шалом”, подкрепена от Европейската комисия. 

Емблематично е, че наръчникът се представя в навечерието на едно от най-големите събития срещу езика на омразата – София Прайд, което ще се състои в събота.

Асоциацията на европейските журналисти е с категорична позиция, че думите на омраза не са просто думи. Те предизвикват разделение, подбуждат към насилие и често носят след себе си агресивни действия,  които имат опустошителен ефект върху обществената тъкан. За съжаление, историята е доказала това неведнъж. Ние от АЕЖ-България осъждаме думите, действията и провокациите, на които са подложени ЛГБТИ хората у нас в контекста на предстоящия София Прайд 2021 и заставаме зад каузата им за постигане на равни права.

В наръчника цитираме Адама Диенг, специален съветник на генералния секретар на ООН за превенция на геноцида, който заявява: “Геноцидът е процес. Холокостът не е започнал с газовите камери, а с език на омразата”. Отговорност на всички и до голяма степен на нас – медиите и журналистите е да не допускаме да се повторят едни от най-мрачните страници от историята. Затова АЕЖ организира обучения за журналисти по темата за езика на омразата.