3Можем ли да интервюираме хора, преживели травматични събития, без да нараним достойнството им и да усилим мъката им? Как да отразяваме мащабни трагедии, предоставяйки на аудиторията обективна и навременна информация, без да всяваме паника и да превръщаме страданието в сензация? Трябва да ли да гледаме на самите себе си, журналистите, като на хора, изложени на травма и да вземем мерки?

На тези и много въпроси от ключово значение за създаването на качествена и етична журналистика се опита да отговори Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ-България), съставяйки практичен наръчник за отразяване на трагични събития и инциденти. В него се фокусираме върху техники за разказване на историите на хора, преживели травматични събития. Използвахме най-добри международни практики, но и безценния опит на български журналисти, работещи на терен, както и съвети от практикуващ прихотерапевт.

Изтеглете Наръчник на АЕЖ-България

Наръчникът е продължение на конференцията „Журналистика на ръба. Как да отразяваме историите на хора пострадали при инциденти?“, организирана от АЕЖ-България през юни тази година, в рамките на която задно с експерти и практици потърсихме формулата за етично отразяване на трагични събития. Видео от конференцията, създадено от партньорите от интернет радио „Бинар” можете да откриете тук.

В наръчника са включени практики и препоръки на водещи международни журналистически организации, както и казуси от практиката на Миролюба Бенатова (Нова Телевизия), Росен Босев (Капитал) фоторепортера Николай Дойчинов (AFP) и психотерапевта Рада Наследикова.

Конференцията и наръчника са изготвени с подкрепата на Микрофонд „Човек на годината” на Българския Хелзински Комитет.

Ако имате въпроси, коментари или предложения за допълване на наръчника, моля, свържете се с нас на [email protected].