АЕЖ подкрепи българската секция и осъди неоснователните твърдения на евродепутата Николай Бареков

257

На 21 август 2017 (понеделник) Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) излезе с официална позиция относно неверните твърдения на българския евродепутат Николай Бареков спрямо АЕЖ-България и заплахите му да заведе дело срещу организацията. Отдолу публикуваме целия текст на български език.

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) се противопоставя на неоснователните твърдения и заплахата за завеждане на дело срещу АЕЖ-България, българската секция на асоциацията, от страна на члена на Европейския парламент Николай Бареков. Настояваме г-н Бареков да се въздържа от използването на ненужно обиден език по адрес на АЕЖ-България и да оттегли напълно необоснованото си твърдение, че АЕЖ-България служи в интерес на опонентите му, които той нарича „крадливи олигарси“.

Миналата седмица АЕЖ-България призова прокуратурата в страната да действа внимателно по отношение на публичните обвинения в корупционни действия, които г-н Бареков отправи срещу няколко водещи български журналисти на частните български телевизии Нова телевизия и bTV. Г-н Бареков продължи с острите критики в прессъобщение, в което [описва] АЕЖ-България като „подлоги“ и „клозетни чинии“ и заплашва да заведе дело срещу [нея].

АЕЖ вярва, че подобен груб, унизителен и неоправдан език срещу професионална асоциация на журналисти от страна на избран политик е недопустима.

АЕЖ-България често критикува корупцията в обществения живот и случаи на платена и партизанска журналистика в страната. В позицията си организацията заяви, че всяко официално разследване срещу журналисти, започнато вследствие на твърдения, направени от „компрометирани политици“, би било лош прецедент и би граничило с репресия спрямо медиите и че при необходимост [асоциацията] би завела дело срещу г-н Бареков във връзка с произволните му изказвания. Според българските власти Николай Бареков не е подал данъчни декларации за някои от последните години. Срещу него са заведени официални искове за неплатени данъци, които той обжалва.

Г-н Бареков беше директор на българския телевизионен канал TV7, който фалира, след като срещу основния му спонсор Цветан Василев бяха повдигнати обвинения в създаване на организирана престъпна група, за която се предполага, че е ограбила активи на Корпоративна търговска банка (КТБ) при фалита ѝ през 2014 г. Николай Бареков стана член на Европейския парламент през 2014 г. и принадлежи към Групата на Европейските консерватори и реформисти.

Отмар Лаходински, президент на АЕЖ
Тибор Мацак, генерален секретар на АЕЖ
Уилиям Хорсли, вицепрезидент и представител за медийна свобода на АЕЖ