Асоциацията на европейските журналисти – България представя платформата Media Lab, която събира на едно място всички обучителни инициативи на организацията. Новото образователно звено към АЕЖ-България цели да ви осигури бърз и лесен достъп до практически и целенасочени обучения, които са разработени специално за нуждите на българската професионална общност. Инициативата е подкрепена от Фондация „Америка за България“.

„Един от сериозните и устойчиви дефицити в българския медиен сектор е достъпът до качествено практическо обучение – като започнем от университета и стигнем до редакциите. Още със създаването си преди повече от 12 години АЕЖ-България си постави за задача да подкрепя българските журналисти в постоянното им професионално усъвършенстване и развитие. Създаването на Media Lab е логичната следваща стъпка в тази посока“, казва Мария Черешева, програмна директорка на платформата Media Lab и зам.- председателка на УС на АЕЖ-България.

Тематичните обучителни програми, по които Media Lab ще предлага редовни обучения, са: етична журналистика, разследваща журналистика, дигитални умения и проверка на фактите, умения за справяне с травма, журналистически умения, предприемачество. Партньорските организации, с които вече работим по тези направления, включват: IOM, UNICEF, UNHCR, GLAS, BILITIS, ZINC, DFRLAB, IRL, Internews, WPI, Factcheck България, Google News Initiative, Poynter и др.

Предстоящи обучения

Интензивен курс за разследваща журналистика: Първото обучение, с което откриваме платформата, е интензивен курс по разследваща журналистика „От визия към въздействие“ с фокус върху разкриване на трансгранична корупция и организирана престъпност. Той ще се проведе рамките на два уикенда – 14-15 октомври и 25-26 ноември 2023 г. Обучението е съвместна инициатива на АЕЖ-България и Investigative Reporting Lab, иновативен разследващ колектив от Северна Македония и официален партньор на OCCRP (Проект за отразяване на организираната престъпност и корупцията).

Участниците ще имат възможност да обогатят познанията и практическите си умения за разобличаване на корупционни схеми и ефективна комуникация на журналистическите разкрития. Програмата ще завърши с еднодневен хакатон за разследваща журналистика, в рамките на който участниците ще работят по реални казуси от обществен интерес в България и Северна Македония. Те ще разработят свои планове за разследвания, като най-добрите екипи ще получат финансиране, за да реализират идеите си с менторска подкрепа от IRL.

Работният език на обучението е английски, но с цел максимално ефективна работа за презентационната част ще бъде осигурен превод. Курсът се осъществява с финансовата подкрепа на Посолството на Кралство Нидерландия. Крайният срок за кандидатстване е 5 октомври 2023 г.

Повече информация за програмата, лекторите и форма за кандидатстване ще намерите тук.

Работилница за изграждане на аудитории и генериране на приходи за независими медии

Припомняме ви, че все още имате възможността да кандидатствате за участие в двудневния семинар „Устойчиви медии: иновации в изграждането на аудитория и генериране на приходи за независими медии“, който ще се проведе на 30 септември и 1 октомври в Sense Hotel Sofia. Събитието е подходящо за независими журналисти, ръководители на редакции и медийния проекти, както и за професионалисти в областта на бизнес развитието в медийния сектор. Организатори са Zinc Network и АЕЖ-България в партньорство с Google News Initiative, а сред лекторите са Питър Ердели е директор и основател на Центъра за устойчиви медии, Дейвид Тврдън, дигитален стратег и журналист с дългогодишен опит в изграждането на модели за директни приходи от читатели, както и Арун Венкатараман  –  ръководител на звеното за глобални новинарски стратегии в Google News Initiative. 

Поради големия интерес към събитието и ограничените места, регистрацията ще бъде отворена до 12.00 на обяд на 22 септември.