В последните дни в българските медии се появи информация за включени български граждани в списък на сайт “Миротворец”, който публикува данни за врагове на Украйна. Асоциацията на европейските журналисти категорично осъжда тази практика, която датира още от 2016 г. 

Създаването на списъци с врагове е несъвместимо с демократичните ценности нито по време на война или замразен конфликт, нито в мирно време, защото помним, че подобни списъци, създавани от националистически политически кръгове и у нас, квалифициращи отделни български граждани като “врагове”, включително с лични данни, циркулират, несанкционирани от българските власти и в българското интернет пространство. Последният подобен случай е този с политическа партия Възраждане от 2022 г., която създаде списък с лични данни на лица от граждански организации нещо което може да застраши тяхната лична сигурност и да се изтълкува от някои като призив за насилие и лична саморазправа.

Още през 2016 година, тоест още преди седем години, за първи път на явлението “Миротворец” обръщат внимание  от “Репортери без граници”. В списъка попадат стотици имена. Това създава опасност за физическата сигурност на включените лица. По-късно и базираната в Ню Йорк независима американска неправителствена организация Committee to protect journalists  призова тогавашния украински президент Петро Порошенко да осъди съществуването на списъка и да предприе съответните действия за сваляне на подобно съдържание от интернет, тъй като то не попада под защита на свободата на изразяване. Още тогава посланиците на G7 изразяват дълбоката си загриженост от съществуването на такъв списък. Интересно е, че в този списък през 2022 г. подадат и лица като Олексий Арестович, докато е съветник по стратегическата комуникация на украинския президент Володимир Зеленски, което навежда на мисълта, че дейността по списъка не е съгласувана с легитимните украински власти.

През 2021 г. Мониторинговата мисия на ООН за човешките права в Украйна призова Kиев да „да осигури задълбочено разследване на всички сигнали за нарушения на правото на неприкосновеност на личния живот, включително на уебсайта Myrotvorets“

В същото време, АЕЖ подчертава, че фактът, че съществуват подобни лоши практики по никакъв начин не може да бъде използван за оправдаване на руската агресия в Украйна. А точно такива опити се правят от определени, скрито или открито, про-руски политически партии и организации в България.

Включени в списъка “Миротворец” са както журналисти, така и откровени пропагандатори. Нечие присъствие по никакъв начин не може да служи като атестация за качеството на журналистическата работа, нито да доказва истинността на който и да било материал. Сред включените в списъка има лица, които системно разпространяват конспиративни теории, но и професионални журналисти.

Властите трябва да вземат всички мерки за да гарантират живота и здравето на журналистите, както и на другите граждани. АЕЖ насърчава българското Министерство на външните работи да повдигне въпроса пред украинската страна. Въпреки че няма данни цитираният сайт да е държавен, ако хостингът се помещава на украинска територия, властите биха могли да предприемат действия срещу него. Това е и в техен интерес, тъй като е видно, че подобни инициативи се използват от про-кремълската пропаганда, за да се оправдае войната, която Русия води срещу Украйна.