nizamov thumbАсоциацията на европейските журналисти-България остро осъжда агресията спрямо оператор на телевизия bTV от страна на Петър Низамов, известен като Перата. Низамов е ударил колегата Петър Джанаваров, докато последният е снимал протеста от неделя вечер в Асеновград.

Нападението над журналисти е особено сериозно, тъй като освен посегателство срещу личността е и накърняване на интересите на обществото да бъде информирано.

Призоваваме институциите да приложат цялата строгост на закона. В една правова държава лице като Низамов не може безнаказано да упражнява тормоз върху различни групи от обществото. Припомняме, че АЕЖ-България съвсем наскоро излезе с позиция по повод делата, заведени от Петър Низамов срещу бургаски медии. Недопустимо е журналистите да плащат цената за липсата на адекватно правораздаване, заяви асоциацията по този повод.

В същото време, казусът с Низамов насочва вниманието към отговорността на медиите. Въпросният индивид получи немалка медийна слава заради агресивното си поведение спрямо бежанци. Еволюцията на Низамов е категорично доказателство защо журналистите не трябва да дават безкритична трибуна, а още по-малко да превръщат в герои насилници, проповядващи омраза. Да сееш ветрове може да изглежда атрактивно от телевизионния екран и да привлича аудитория, но това е за кратко, а след това бурите няма да закъснеят и ще бъдат жънати дълго от много повече хора.