АЕЖ настоява за прозрачност по казуса „Деконструкция“

152
Анкета за свободата на словото

Асоциацията на европейските журналисти-България настоява за прозрачност относно начина на взимане на решението на УС на БНР за сваляне от ефира на предаването на Петър Волгин „Деконструкция“.

БНР е обществена медия и е абсолютно недопустимо да съществува и най-малък повод за съмнение, че се налагат ограничения на критични към управляващите мнения. Очакваме да бъдат публикувани и мотивите за акта на СЕМ, в отговор на който БНР предприема „сваляне от ефир“. Ръководството на обществената медия и регулаторът са длъжни да докажат на обществото, че са се ръководили единствено от професионални и обективни принципи.

В същото време, не можем да не попитаме защо БНР допусна предаване като „Деконструкция“ да съществува години наред, без да предприеме мерки за осигуряване на плурализъм на мнения и за ограничаване на очевидно пропагандна насоченост на съдържанието в рамките на обществена медия. Не е тайна, че от много време балансът на гледните точки в „Деконструкция“ е доста спорен, а осигуряването на право на отговор се правеше спорадично и най-често в ущърб на засегната страна.

Ръководството на радиото е добре да обяви публично дали и по какъв начин е комуникирало с екипа на „Деконструкция“ и какви предупреждения е отправило, преди да се стигне до най-тежката мярка „сваляне от ефир“. Важно е да се изясни и дали е свалено самото предаване или пък е решено то да не бъде водено от журналиста Петър Волгин, както и дали решението засяга останалата редакционна и журналистическа дейност на г-н Волгин в рамките на БНР.

Друг въпрос, на който очакваме отговор, е дали може да бъде потвърдена информацията, че е била наложена глоба на БНР заради предаване на Петър Волгин. Редно е обществото и данъкоплатците да научат дали свалянето на предаването от ефира освобождава БНР от плащане на евентуалната глоба?

 Не на последно място намираме за необходимо изясняването на въпроса дали подобни действия не застрашават редакционната независимост и професионалните стандарти в обществените медии, чието редакционно здраве е също от особено значение, в условията на опорочена медийна среда.
Анкета за свободата на словото
Анкета за свободата на словото