Асоциацията на европейските журналисти е потресена от показното убийство на опозиционния журналист Олес Бузина, бивш главен редактор на вестник „Сегодния“, пред дома му в Киев на 16 април. В същия ден украинските власти потвърдиха и за смъртта на главната редакторка на украинския „Нетешински вестник” Олга Мороз, намерена мъртва в дома й, като по тялото й са открити следи от насилие. АЕЖ настоява украинските власти да проведат незабавно, ефективно и справедливо разследване на убийствата на Бузина и Мороз, както и на други журналисти в Украйна, до момента останали неразрешени.

Бузина беше известен със своите проруски възгледи и се очакваше той да предостави доказателства за разследването на виновниците за разстрела на невъоръжени протестиращи по време на протестите на Майдана, които започнаха през ноември 2013 г. Само ден преди неговото убийство, друг известен опозиционер на Майдана, бившият депутат Олег Калашников, също бе разстрелян пред жилището си в Киев. В нощта на 12 април, украинският журналист Сергей Сукхобок, съосновател на сайта ProUA, бе убит при неизяснени обстоятелства.

АЕЖ настоява разследващите на всички покушения над журналисти в Украйна да вземат предвид възможните връзки между нападенията и професионалната дейност на жертвите. Също така призоваваме всички участници в конфликта в Източна Украйна да предприемат необходимите мерки и да гарантират безопасността на журналистите в съответствие със задълженията им в рамките на националното и международно законодателство.