Шестнадесет международни организации, борещи се за свобода на медиите, сред които и Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), осъдиха убийството на малтийската разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция.

Те призоваха за провеждане на независимо и прозрачно разследване на случая, осигуряване на защита за семейството на Галиция и други малтийски журналисти под заплаха и поддържане на среда, в която журналистите могат да вършат работата си свободно и независимо.

„Убийството на изтъкнат разследващ журналист по сред бял ден в страна членка на Европейския съюз (ЕС) подчертава сериозността на престъплението“, каза Хана Мачлин, ръководител на проекта за оценка на нивото на медийна свобода, който Индекс на цензурата осъществява в партньорство с Европейската федерация на журналистите и Репортери без граници. „Работата на Дафне Каруана Галиция като журналист, който търси отговорност от властимащите и осветлява корупция, е жизненоважна за поддържането на демократичните ни институции. Убийството ѝ е загуба за страната ѝ и за Европа.“

Галиция беше убита в следобедните часове на 16 октомври, когато автомобилът ѝ избухва, докато тя шофира. Сред основните версии е умишлено нападение. Малко повече от две седмици преди трагичния случай Галиция съобщава на полицията, че е била заплашвана.

„Варварското убийство на Дафне Каруана Галиция е атака срещу самата журналистика“, заяви Луц Кинкел, управляващ директор на Европейския център за свобода на печата и медиите. „Това престъпление има за цел да сплаши всеки разследващ журналист. Тъй като министър-председателят Джоузеф Мускат и [други представители] на политически елит на Малта намериха място в разкритията на Галиция, ние силно препоръчваме независимо разследване на този случай. Убийците трябва да бъдат намерени и дадени под съд.“

Торбьорн Ягланд, генерален секретар на Съвета на Европа, и Арлем Дезир, представител за свобода на медиите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), също осъдиха убийството на 53-годишната журналистка, която оставя съпруг и трима сина.

През годините Галиция разследва редица случаи на корупция по високите етажи на властта в Малта. В едно от разследванията си, което е част от „Досиетата от Панама“, Галиция свързва министър-председателя Джоузеф Мускат и съпругата му Мишел с офшорни банкови сметки, по които се предполага, че двамата тайно са получавали пари от семейството, управляващо Азербайджан. По това разследване тя работи заедно със сина си Матю Каруана Галиция, който е част от Международния консорциум на разследващите журналисти.

В коментар, публикуван онлайн около половин час преди експлозията, Галиция насочва общественото внимание към иск на основание клевета, заведен от ръководителят на екипа на министър-председателя срещу бивш опозиционен лидер във връзка с коментари на последния относно корупция.

На 17 октомври семейството на Галиция е подало заявление, в което настоява магистрат Консуело Серстри Херера да не работи по разследването на нейното убийство заради „крещящ конфликт на интереси“. През 2011 г. Херера започва съдебно производство срещу Галиция във връзка с коментари на журналистката по неин адрес.

Според проекта за оценка на нивото на медийна свобода на Индекс на цензурата, досега през 2017 г. в Малта са потвърдени седем случаи на нарушаване на свободата на печата, като пет от тях са свързани с Галиция и семейството ѝ.