Асоциацията на европейските журналисти – България изразява солидарност с екипа на предаването “Референдум” и журналистите от Българската национална телевизия, във връзка с непристойното и недопустимо държание на депутата Волен Сидеров в студиото.

Като поздравяваме водещата Добрина Чешмеджиева за достойното поведение в трудна ситуация и Съвета за електронни медии за бързата реакция, категорично заявяваме, че никой няма право да демонстрира такова неуважение към обществените медии и цялата им аудитория.

По най-груб начин, Волен Сидеров злоупотребява с правата, които законите на България му дават. Намираме се в предизборна кампания, БНТ е задължена да покани представител на неговата партия, т.е. няма как да ограничи присъствието му и тъй като се ползва с депутатски имунитет, не може да му бъде потърсена отговорност за поведение, което прилича на хулиганство.

И докато Волен Сидеров умело се възползва от достиженията на демокрация, за да я саботира, отговорност трябва да бъде търсена от личностите, които го използват или са го използвали, за да постигнат свои политически и професионални цели. 

Генералният директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков заяви в сряда, че разпорежда лидерът на “Атака” да не бъде канен повече в БНТ. Бихме искали да припомним обаче, че Сидеров не се държи така от снощи, а от години. През 2013 г. точно този политик нахлу в сградата на националната телевизия. Това явно не е попречило на настоящия генерален директор да работи именно в телевизията на екстремистката партия “Атака”, а след това на СЕМ да признае точно този опит на Кошлуков, за да го допусне до конкурса за заемане на длъжността, а след това и да го избере.

Как да очакваме хулиганските изстъпления на Сидеров да бъдат възпрени, щом той, политическа партия “Атака” и на практика партийната телевизия “Алфа” са били използвани по такъв начин за кариерно развитие?

Припомняме също, че последният път, когато Сидеров направи скандал в БНТ бе през миналата година, когато бе поканен именно от бившия си служител Емил Кошлуков в предаването “Още от деня”. Тогава Сидеров от позицията на коалиционен партньор в правителството си позволи да оказва недопустим натиск за уволнението на неудобен за него журналист. И за разлика от вторник вечер, политикът не получи подобаващ отговор от страна на водещия, настоящ генерален директор.

Не на последно място, държим да отбележим, че авторитетът на Българската национална телевизия трябва да бъде защитаван и граден. За съжаление, този авторитет се подронва и отвътре. Сервилното отношение към силните на деня, демонстрирано в някои предавания, създава подобно усещане у политиците, че могат да безчинстват в ефира на БНТ и да се подиграват на журналисти и зрители. За пример можем да дадем интервютата, които Георги Любенов направи с Никола Филчев, Сотир Цацаров и Вежди Рашидов. Тези интервюта са пример за всичко друго, но не и за журналистика, каквато би трябвало да представя една телевизия, служеща на обществото.