Асоциацията на европейските журналисти е шокирана и дълбоко разтревожена от новините за смъртта на 13 медийни служители в Газа, по време на военната операция на Израел в ивицата, започнала в началото на месец юли. АЕЖ очаква от международната общност да разследва потенциални военновременни престъпления, в които журналисти са потърпевши, без оглед и независимо от самоличността на извършилите престъпленията.

Асоциацията напомня на всички участници в конфликта, че информацията, осигурена от журналистите, които работят на терен и медиите като цяло по време на военен конфликт е жизненоважна, както за засегнатото население, така и за широката международна общественост, включително Съвета за сигурност на ООН и други отговорни органи.

АЕЖ също така приканя да бъде използвана цялата власт на ООН без закъснение за защитата на всички журналисти, които отразяват конфликта в Газа. АЕЖ напълно подкрепя изявлението на Генералния Директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, направено на 3 Август 20014 г, в което тя осъжда смъртта на медийни служители, както и нанесените щети върху апаратура на медиите в Газа, и заявява, че цивилният статус на журналистите в конфликтни ситуации трябва да бъде взет предвид и уважен в следствие на което, журналистите трябва да бъдат защитени и опазени, докато отразяват събитията на терен. Международната федерация на журналистите (МФЖ) твърди, че е идентифицирала 13 смъртни случая на журналисти, които са били убити в региона на Газа в дните до 5 август. Резолюция 1738 на Съвета за сигурност на ООН, приета единодушно през 2006 г., декларира, че целенасочени атаки срещу цивилни лица в ситуации на военен конфликт съставляват военни престъпления; журналисти, медийни служители и персонал, въвлечени в опасни мисии във връзка с тяхната професия в райони на въоръжени конфликти, трябва да бъдат считани за цивилни лица, в случай, че самите те не предприемат действия, засягащи неблагоприятно техния статут на цивилни лица.

Особено тревожно е, че чуждестранните журналисти, които влизат в Газа, са задължавани от израелските власти да подпишат отказ от правото си на иск в случай, че бъдат ранени или загинат.

Бихме искали също да отбележим, че английската секция на Ал Джазира съобщи, че палестинският журналист Хамед Шехаб е бил убит на 9 юли, когато колата, която карал на оживена улица в Газа, била ударена от израелска ракета, при положение, че превозното средство носело ясни индикации и знаци „Преса”.  Няколко други палестински журналисти са убити заедно с цивилни лица при атака на израелските сили за отбрана в гъсто населени райони.

Представители на израелското правителствено и Хамас взаимно се обвиняват в сплашване на журналисти с цел да бъде предотвратено отразяването на действия, които биха съставлявали военновременни престъпления.