Асоциацията на европейските журналисти се присъединява към искането на Синдиката на унгарските журналисти (HSU) и MUOSZ националните власти да спрат формирането на наскоро обявения огромен медиен конгломерат, който заплашва медийния плурализъм в Унгария. На проведения миналия уикенд в Западна Гърция годишен Конгрес и Общо събрание на АЕЖ беше разгледано и енергично осъдено влошаването на медийната свобода и ерозията на мерките за защитата й в Унгария и в други страни в Европа. Като се противопоставя на този отявлено недемократичен ход, Асоциацията се присъединява към обществената позиция на Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите (EFJ-IFJ). Напомняме на унгарското правителство, че всички държави-членки на Европейския съюз имат задължение да осигуряват медиен плурализъм и среда, в която гражданите могат да участват в обществени дебати и да изразяват идеите и мнението си без страх. Заедно с EFJ и IFJ призоваваме Европейската комисия, като пазител на тези договорености, да се отнесе към опитите на Унгария да застраши медийната свобода и плурализъм, като към сериозна и системна властова злоупотреба.

Предвижда се новият десен медиен конгломерат да се управлява от т.нар. Централноевропейска фондация за печат и медии, която ще обхваща кабелни новинарски канали, онлайн новинарски портали, таблоиди и спортни вестници и всички провинциални вестници в страната, някои национални ежедневници, няколко радиостанции и многобройни списания. Собствениците на повечето унгарски проправителствени новинарски медии миналата седмица обявиха, че ще се включат във Фондацията. Този ход се възприема като предизвестена смърт за медийната независимост и като опит за консолидиране на нарастващото влияние, създавано от проправителствените медии в Унгария и насърчавано от управляващата партия на министър-председателя Виктор Орбан.

Според медийните репортажи повечето от печатни издания в рамките на Фондацията са придобити или основани от съюзниците на министър-председателя Орбан през последните години. Някои са били трансформирани от относително независими новинарски медии в правителствени рупори с многословни позиции и реклами на управлението. Медийните дейности на Фондацията ще бъдат ръководени от Габор Лискай, вестникарски издател, известен с лоялността си към Виктор Орбан, а формален лидер на Фондацията е депутат на Fidesz, който е по професия адвокат.

Националната федерация на унгарските журналисти (MUOSZ) изпрати писмо до Кабинета по медийно управление и конкуренция, в който превес имат проправителствени експерти, като заклейми хегемонната позиция на новия конгломерат във всички основни медийни сектори, включително националното комерсиално радио и регионалните вестници в страната.