Застрашават ли идеите за промени в наказателния кодекс свободата на информация и каква беше ролята на медиите в банковата криза отпреди месец? Това са част от темите, които може да откриете в анализи и радио дискусии на новата платформа за журналисти на Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ).

 

Платфoрмата http://www.aej-bulgaria.org/ е създадена в рамките на проекта „Медиатор“* и предлага информация за разнообразни възможности за професионално развитие в областта на журналистиката – грантове, стипендии, международни семинари. Важна част от проекта са и предстоящите видео обучения по теми като отразяване на конфликти, работа с евроинституции и бази данни. Извън онлайн дейностите, предстоят и серия от срещи и дискусии „на живо“ в подкрепа на независимата журналистика и етиката в медиите в страната.
„Крайната цел на проекта „Медиатор“ е да създаде условия за качествена и независима журналистика, както и да обедини професионалната общност, така че решенията на проблемите в медиите да идват от самите журналисти. Затова и се надяваме на обратна връзка от журналистите за това кои са темите, които според тях са важни за дискусии и анализи“, заяви Кристина Христова, председател на АЕЖ-България.
На обновената уеб страница вече можете да откриете поредица от анализи по актуални за медиите теми. Сред тях за тези на адв. Александър Кашъмов за влиянието на законодателните промени върху свободата на изразяване у нас през последните години, на журналиста Спас Спасов за еволюцията на езика на омразата в българското политическо и медийно пространство, както и коментари и предложения на членове на екипа на АЕЖ за подобряване на медийната саморегулация.
Рубриката подкаст стартирахме с материали за ролята на медиите в разразилата се банкова криза и допустимостта на враждебна реч в медийното пространство от седмичните радио дискусии в ефира на блоградио Землянка. Радио дискусиите на важни медийни теми можете да слушате на живо всеки вторник от 15 ч. В първото ни видео обучение ще можете да научите повече за журналистическата работа с европейските институции от дългогодишните журналисти по европейските въпроси Елица Златева и Ралица Ковачева. Всички аудио и видео и материали са достъпни и в youtube канала на АЕЖ-България.
Категорията “Календар“ представя актуални и интересни инициативи, които ще ви помогнат да повишите своята компетентност като журналист. Всяка възможност за кандидатстване има графично обозначен краен срок, в рамките на който който можете да вземете участие.
Сред останалите нововъведения са възможностите да подавате сигнали до АЕЖ в случаи на етични и законови нарушения от страна на медии и журналисти, да се абонирате за месечния информационен бюлетин на асоциацията, както и лично да препоръчвате качествени журналистически материали за рубриката „Добри практики“, насочена най-доброто от българската традиционна и гражданска журналистика.
Научете повече на www.aej-bulgaria.org.

 

*Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България” и медийното сътрудничество на dnevnik.bg, offnews.bg, clubz.bg и mediapool.bg.