Асоциацията на Европейските журналисти – България взе втора награда „Човек на годината“ в годишните награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека и правозащитността. Спас Спас, член на АЕЖ-България, получи специална награда за журналистическа доблест.

Мотивите за награди са следните:

Дейностите на Асоциацията на Европейските журналисти – България са в защита на свободата на изразяване, на медийната независимост, на правото ни, като граждани, да получаваме информация, която е чиста, неманипулирана и обслужва нас, обществения интерес, а не частните, политически или корпоративни, интереси на отделни лица. Асоциацията осъществява многобройни инициативи, в полза на добрата журналистика, включително платформа за събиране на данни за нуждите на журналистически разследвания и граждански проекти. Всеки месец асоциацията публикува класация за качествена и псевдожурналистика. През 2012 г. АЕЖ многократно е сигнализирала за неетично поведение, за подбуждане към междуетническа омраза и дискриминация, както и за натиск, оказван върху журналисти.

Спас Спасов взе специалната награда за журналистическа доблест. Спасов e кореспондент на „Дневник“ и „Капитал“ в гр. Варна. Автор е на важни, в обществен интерес, журналистически материали срещу расизма. Тази година той изпрати сигнал до главния прокурор на Република България заради расисткото вербално насилие в статията „Боклуци“ на Кеворк Кеворкян, като заяви, че „мълчанието след подобни текстове е пълно с тревога, с унижение и че е опасно… и че рано или късно това мълчание ще ни затрупа“.  Спасов е и журналистът, публикувал последователни критични материали за „Алея Първа“, за което получи преки заплахи към личността си от страна на засегнатата групировка ТИМ. Спас не им се подаде и продължи, като истински журналист.

Протестиращият на Орлов мост бе отличен с голямата награда Човек на годината 2012 , а сред останалите лауреати са Тома Белев, Росен Босев, Радослав Стоянов и Биволъ“.

Спас Спасов гостува днес в предаването „Медиатор“ на АЕЖ-България по радио „Землянка“ от 19 ч.