Асоциацията на европейските журналисти – България призовава Съвета за електронни медии да вземе отношение относно неприлични жестове в ефира на Българската национална телевизия.

В правомощията на СЕМ е да се произнесе дали в предаването „Още от деня“ на 9.02.2018 г. не е нарушен чл. 10 (1), т. 6 от Закона за радиото и телевизията, според който предаванията не бива да противоречат на добрите нрави.

Предаването се излъчва във времеви диапазон, който предполага наличие на детска аудитория. Този факт без съмнение се осъзнава от водещия Емил Кошлуков, който на два пъти предупреди зрителите, че цензурираният запис от протест пред телевизията не е подходящ за деца, беше поставена и червена точка с 18+, но по-късно в предаването самият той направи на два пъти неприличен жест, без никакво предупреждение.

Съветът за електронни медии би трябвало да посочи и дали заявената от генералния директор на БНТ Константин Каменаров реакция по случая е достатъчна, като се има предвид, че освен поста на водещ, Кошлуков заема и ръководна фунцкия в телевизията. БНТ е обществена медия и като такава за нея са предвидени специални отговорности в Закона за радиото и телевизията. В интерес на обществото е авторитетът на медията, с почти 60-годишна история, да бъде пазен. И това трябва да се изисква на първо място от работещите в телевизията, а не да се вменява като отговорност единствено на граждани, които протестират пред сградата й.