Асоциацията на европейските журналисти-България сезира Съвета за електронни медии и Комисията по журналистическа етика заради репортаж, излъчен в предаването „Господари на ефира“. Първата част от репортажа „Гей аферата в църквата се разраства“ бе излъчена на 2 февруари, а на следващия ден АЕЖ-България се обърна с открито писмо до продуцентите на предаването и Нова телевизия, в което поиска да спрат излъчването на продължението и да поемат публичен ангажимент, че няма да допускат подобен подход в бъдеще.

Още по-притеснително е, че същият репортаж е излъчен повторно в предаването „Здравей, България“ във вторник сутрин. Това е вътрешна продукция за Нова телевизия и показва, че медията по никакъв начин не се дистанцира от подхода на авторите на материала.

Въпреки призива, продължението бе излъчено в понеделник вечер и за АЕЖ-България не остана друго освен да сезира Съвета за електронни медии, който носи отговорността да провери нарушен ли е чл. 16. (1) от Закона за радио и телевизия, който изрично забранява на доставчиците на медийни услуги да създават и предоставят за разпространение предавания, съдържащи информация, свързана с личния живот на гражданите, без тяхно съгласие.

Смятаме, че в случая не е валидно единственото изключение, регламентирано в алинея (2) на същия член, според която доставчиците на медийни услуги могат да включват в предаванията си информация в публичен интерес относно личния живот на граждани, осъществяващи правомощия на държавни органи, или на граждани, чиито решения имат влияние върху обществото.

Едва ли разкриването на интимни подробности от живота на свещеник може да бъде оправдано с легитимен обществен интерес, при условие че той не е извършил никакво закононарушение. Със сигурност, ако целта е била да се извадят на светло разликите между проповедите и начина на живот на определени служители на църквата, това би могло да стане, без да се допуска публично унижение, граничещо с телевизионен линч на засегнатия.

Обръщаме се и към Комисията по журналистическа етика с молба да се произнесе дали са спазени препоръките на Етичния кодекс, в който българските медии са се ангажирали да уважават неприкосновеността на личния живот на всеки и да избягват публикуването на снимки и записи, направени извън обществените места, ако засегнатите лица не са съгласни.

Призоваваме медиите и колегите журналисти да не допускат нарушаване на човешки права и да държат на авторитета си, а не да го жертват в името на сензационни материали.