Асоциацията на европейските журналисти-България сезира Комисията по журналистическа етика за публикуването на снимки на прегазен от трамвай човек.

Въпросните изображения биха могли да увредят както личното достойнство на пострадалия, така и да бъдат допълнителен шок за близките му. Снимките, на една от които в близък план се вижда лицето на мъжа, бяха публикувани вечерта на 20.01, минути след инцидента и не е изключено членове на семейството на ранения да са научили първо от тях за случилото се нещастие.

Аргументът, че шокиращите изображения биха имали превантивен ефект за други членове на обществото, внушавайки им, че трябва да спазват правилата за улична безопасност, не оправдава публикуването на снимки на човек в безпомощно състояние, без да бъдат взети мерки за скриване на самоличността му и без предупреждение към читателите за смущаващо съдържание.

За пореден път припомняме, че в Етичния кодекс на българските медии е записано: “Няма да засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление, и ще съобщаваме такива информации със съчувствие и сдържаност.”

Снимките, за които се твърди, че са направени от читател на агенция “Фокус”, се появиха първо на страницата на същата агенция, а след това бяха поместени и от електронното издание на в-к “24 часа”. Трябва да се отбележи, че в агенция “Фокус” снимката в близък план не бе публикувана на първа страница и за да я видят, читателите трябваше да отворят специална галерия. Не така стояха нещата с в-к “24 часа”, който в електронното си издание помести най-шокиращата снимка на пострадалия като водеща в новината за катастрофата. В печатното издание на вестника от 21.01 тази снимка не е публикувана на първа страница.