Invitation_Final_FB-2„На първо място сме хора и на второ – журналисти. Обратното значи, че нещо не е наред с нас”, заявява бившият репортер и колумнист на Ню Йорк Таймс Том Уикър през 1992 г.

Думите му изглеждат още по-актуални в днешния контекст, когато в САЩ се водят открити бойни действия между медии и правителство и все повече журналисти открито заявяват своите граждански и политически убеждения – за добро или лошо.

Флиртът между медиите и политиката не е нищо ново и за родната политическа сцена. И в контекста на предстоящите избори на 26 март, политизацията определено „крачи редом“, дори и до тези, които на теория трябва да се ръководят от принципите на обективност и безпристрастност.

Многобройните журналистически имена в партийните листи, гръмките изказвания в подкрепа или срещу различните политически движения, циркулиращи из социалните мрежи и скритите послания от страниците и ефира на различни медии, претендиращи за обективност, не остават скрити за публиката.

Ето защо, отново е назрял моментът да си зададем някои от вечните въпроси, които рядко намират еднозначни отговори в теорията и практиката на журналистиката.

Можем ли да си позволим да сме „хора”, когато е замесена политика? Да защитаваме позициите на дадени политически партии, да критикуваме други на партизанска основа, да участваме в партийни листи или да обслужваме комуникационно политически движения? Да бъдем активисти, дори и не в областта на директните политически сблъсъци? Съществува ли път назад от политиката към медиите или скъсването с журналистическата професия е окончателно, щом веднъж прегърнем политическа кауза?

Заповядайте на 9 март от  18.30. ч. в център за култура и дебат „Червената къща“, за  да потърсим отговори на тези и много други въпроси, които вълнуват обществото по-малко от месец преди изборите в рамките на дискусията „Синдромът на въртящата се врата: журналистиката между политиката, активизма и професионалните стандарти”.

Поканени за участие са журналистите Иван Бакалов (е-vestnik.bg) Иво Беров, Велислава Дърева (в-к Дума), Емилия Милчева, дългогодишен журналист и настоящ ПР на „Да, България” и  Бетина Жотева, член на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Модератор на дискусията е Илия Вълков (BIT). Събитието се организира от Асоциацията на европейските журналисти-България и Център за култура и дебат „Червената къща“.