invitationВъзможна ли е (Р)еволюцията в журналистиката? Регистрирайте се сега за събитието на 12 ноември

 Запазете си датата 12 ноември 2018 г., когато Асоциацията на европейските журналисти-България организира конференция на тема „(Р)Еволюция в журналистиката: Медийни иновации в Централна и Източна Европа“. Събитието ще се състои в София Ивент център (Paradise Mall). Регистрацията е безплатна, но местата са ограничени.

 

Старият бизнес модел в журналистиката вече не работи. След появата на интернет, а после и на социалните мрежи, за традиционните медии стана все по-трудно да се издържат по начина, по който го правеха през миналия век – с пари от реклама. Отразяването на новини престана да бъде запазена територия за репортерите, a с развитието на технологиите всеки с телефон в ръка и достъп до интернет може да предава от мястото на събитието. Обречена ли е журналистиката в тези условия?

Или има революционен бизнес модел, който би могъл да се приложи и у нас? Възможно ли е в ерата на бързите новини и ширеща се дезинформация да съществува качествена журналистика, която да бъде устойчива и да се самоиздържа? Каква е новата новинарска екосистема? Какви са ролите на обществото и на аудиторията?

За да търсим отговор на тeзи въпроси, поканихме петима журналисти и медийни предприемачи от Централна и Източна Европа, които са изградили онлайн издания от нулатаблагодарение на иновативния си подход.

 

  • Инге Снип, мултимедиен журналист и комуникационен консултант с опит в различни проекти в сферата на медиите. В момента тя е редактор социални медии в Coda Story.

  • Томаш Белла, основател и онлайн редактор на Denník N, независим онлайн всекидневник в Словакия, където журналистическите текстове се отличават с дълбочина и качество.

  • Якоб Горницки, един от основателите на полския медиен проект Outriders, който специализира в отразяването на международни теми от мястото на събитието.

  • Йелена Васич, разследващ журналист и сред основателите на сръбския портал за разследваща журналистика KRIK.

  • Влад Урсулян, журналист, експериментиращ с дигитални инструменти за ангажиране на читателите, и един от основателите на Casa Jurnalistului, позната още като Къщата на журналистите (от румънски).

 

Входът е свободен, но поради ограничените места предварителната регистрация е задължителна. Можете да попълните този онлайн формуляр и да гарантирате своето участие до 15:00 ч. на 11 ноември, 2018 г.  Следете сайта на конференцията, където ще намерите повече информация за гостите и програмата. Работните езици на конференцията са български и английски, като е осигурен превод.

Събитието се осъществява с подкрепата на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ и Фондация „Америка за България“.