pokana-01Спазват ли медиите професионалните стандарти, отразявайки „горещите теми” на деня, вълнуващи цялото общество? Наблюдава ли се прекомерна драматизация на конфликтни събития и трагедии? Коректни ли са най-рейтинговите български медии при позоваването на източници на информация и имат ли те принос за разпространяването на слухове и непроверена информация в ерата на т.нар. „фалшиви новини”?

Провокирана от тези въпроси, Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България),  инициира проучване върху драматизацията на медийното съдържание, тематичното разнообразие и използването на източници в работата на три телевизии и пет информационни сайта, водещи по рейтинг и аудитория.

Автори на проучването „Новини… отблизо“ са изследователите от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ –  проф. Мария Нейкова, д-р Жана Попова и доц. д-р Вяра Ангелова.

Проблемните линии в доклада са анализирани и сравнени според професионалните стандарти в Етичният кодекс на българските медии.
Моментната картина на изследването попада във времеви отрязък от три месеца (февруари-април 2017 г.) и обхваща 3556 журналистически публикации – новини, репортажи и информационни съобщения.

Резултатите от изследването, както и препоръки на експертния екип за подобряване на качеството на българската медийна среда,  ще бъдат представени на 25 юли (вторник) от 10.00 ч. в „+ ТОВА“, ул. Марин Дринов 30. Входът е свободен. Очакваме ви!

Проучването е част от проекта на Асоциацията на европейските журналисти-България „Медиатор 2: Мост между етичната журналистика и обществото”, подкрепен от фондация „Америка за България”.