Event_Cover_page
Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) представя резултатите от своето традиционно проучване за свободата на словото, което през 2017 г. носи мотото „Журналистика без натиск 4.0“. Вторият фокус на събитието ще бъде специален доклад за условията на труд и развитието на журналистическата професия в България, изготвен съвместно с екип на Фондация „Медийна демокрация“ (ФМД).

Четвъртото тематично онлайн изследване за свободата на словото в България има национален обхват без да е представително. През 2017 г. в проучването се включиха рекорден брой участници – 200 журналисти. Анкетата е направена в периода май-юни и дава обща картина на медийната среда в България, независимостта и условията на работа, проблемни области като вътрешен и външен за медиите натиск, автоцензура. Статистическата обработка на данните е извършена от агенция „Алфа рисърч“. Тук можете да си припомните резултатите от предишните проучвания, а именно от 2011 г., 2013 г. и 2015 г.

Докладът „Да бъдеш журналист: състояние на професията“, изготвен в партньорство с ФМД, е първият по рода си анализ на журналистическата професия в България, осъществен с инструменти на медийната антропология. Данните за изследването са събрани в периода февруари – юли 2017 г. на базата на интервюта с 30 журналисти, споделящи разнообразен трудов опит. Включени са представители на всички видове медии и от различни населени места в страната.

Докладът разглежда в дълбочина връзката между различни социални факти от личните биографии на журналистите и начина им на действие в професионалното поле. В обхвата на изследването попадат теми като: семейна среда и образование, ранни мотивации за избор на професия, трудова миграция и кариерно развитие, актуално състояние на условията на труд и на работната среда в медиите, форми на контрол и критерии за качество, свободно време на журналистите и др.

Участници в събитието ще бъдат Илия Вълков, автор на анализа към онлайн проучването и член на АЕЖ-България, Орлин Спасов, Николета Даскалова и Валентина Георгиева, автори на доклада „Да бъдеш журналист: състояние на професията“.

Заповядайте на 17 октомври, вторник, от 9.30 часа (начало на регистрацията) в зала Славейков във Френския институт, площад „ Петко Р. Славейков“ 3. Входът е свободен за всички желаещи да присъстват.

*Проучванията са част от проекта на Асоциацията на европейските журналисти-България „Медиатор 2: Мост между етичната журналистика и обществото”, подкрепен от фондация „Америка за България”.